Кіберполіція затримала чоловіка, який заразив вірусом Petya кілька сотень комп'ютерів

Читать на русском
51-річний чоловік завантажив вірус до свого акаунту на файлообмінному сервері після великої хакерської атаки, яка сталася 27 червня.

Мешканець Нікополя Дніпропетровської області розмістив в інтернеті вірус Petya.A і заразив ним близько 400 комп’ютерів.

Про це повідомляє департамент кіберполіції Національної поліції, передає «Слово і Діло»

51-річний чоловік завантажив вірус до свого акаунту на файлообмінному сервері після великої хакерської атаки, яка сталася 27 червня.

Працівники відділу протидії кіберзлочинам у Чернігівській області Київського управління департаменту встановили, що нікополянин виклав на файлообмінниках і в соцмережі відео з описом того, як можна запустити вірус Petya.A на комп’ютерах. У коментарях до відео він дав посилання на свою сторінку в соцмережі, на яку завантажив вірус.

Українській кіберполіції передали 200 одиниць спецтехніки від ОБСЄ та БританіїОБСЄ та посольство Великої Британії в Україні передали українській кіберполіції майже 200 одиниць спеціалізованої техніки.

За місцем проживання зловмисника працівники кіберполіції провели обшук, вилучили комп’ютерну техніку. Працівники кіберполіції виявили файли зі шкідливим програмним забезпеченням і, опрацювавши їх, підтвердили його схожість із вірусом Petya.A.

«Під час спілкування з поліцейськими чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка відбулась у червні 2017 року, він завантажив вірус до свого акаунту на файлообмінному сервері. Посилання на файл він завантажив до свого блогу, залишаючи коментарі під безкоштовним відео», – інформує кіберполіція.

Оперативники встановили, що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп’ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом Petya.A. Вирішується питання щодо оголошення чоловікові підозри.

Окрім того, встановлено «перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою та навмисно завантажували собі цей вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі».

Заходи щодо притягнення керівництва цих компаній до відповідальності уже ведуться. Наразі вилучена техніка направлена для проведення необхідних експертиз.

Триває досудове слідство в кримінальному провадженні про несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин.

Раніше кіберполіція спіймала шахраїв, які виманювали гроші через інтернет-магазини.

Також кіберполіція повідомила про загрозу нової хакерської атаки на День Незалежності, 24 серпня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: