Зарплати як у НАТО: скільки можуть отримувати українські військові

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Секретар Ради нацбезпеки й оборони Олександр Турчинов закликав забезпечити українським військовослужбовцям зарплату на рівні тієї, яку мають військовослужбовці в країнах-членах НАТО. Якщо ця вимога буде виконана і зарплати українських військових будуть підвищені хоча б до рівня їхніх польських колег, то рядові солдати будуть отримувати більше, ніж зараз отримують генерали.

З початку 2016 року зарплати українських військовослужбовців були підвищені приблизно в 3 рази. Це було зроблено для того, щоб залучити в армію якомога більше контрактників, а також уникнути необхідності в проведенні нових хвиль часткової мобілізації, яка ставала непопулярною в суспільстві.

Після підвищення зарплата звичайного рядового ЗСУ без урахування надбавок за участь в АТО склала 7 тис. грн, командира відділення (сержанта) – 8 тис., командира взводу (лейтенанта) – 9,5 тис., командира роти (капітана) – 11 тис. , командира батальйону – 13 тис. і командира бригади (полковника) – 16 тис.

Все як у НАТО: чому Турчинов заговорив про фінансування оборони та підвищення зарплат військовимЕксперт із питань державної безпеки розповів оцінив реальні перспективи приведення українського сектору оборони та його фінансування у відповідність до стандартів НАТО.

У той же час, секретар Ради нацбезпеки і оборони Олександр Турчинов заявив, що грошове забезпечення українських військових має бути негайно переглянуте та приведене у відповідність до стандартів НАТО. «Структура грошового забезпечення українського військовослужбовця повинна відповідати стандартам НАТО: не менше 70-80% – посадовий оклад і доплата за військове звання. У нас зараз цей показник становить 10-15%», – пояснив Олександр Турчинов.

Якщо вимога секретаря РНБО буде виконана, то зарплати українських військових різко зростуть і рядовий отримуватиме більше, ніж зараз отримує полковник. Наприклад, якщо взяти найближчу до України країну-члена НАТО – Польщу, то рядовий там отримує близько 2,5 тис. злотих. У перерахунку на гривні це складе більше 17 тис. Відзначимо, що польський сержант отримує понад 3 тис. злотих (понад 21 тис. грн), капітан – 4,2 тис. злотих (трохи менше 30 тис. грн), а полковник – 7850 злотих (понад 50 тис. грн).

Грошове забезпечення військовослужбовців німецького Бундесверу ще значніше. Як правило, воно залежить від військового звання та вислуги. Так, рядові німецької армії можуть отримувати в доларах до 2,8 тис., сержанти – до $3,5 тис., лейтенанти – до $4 тис. Зарплата німецького полковника може досягати 8 тис. дол., а генерала – майже 14 тис.

При цьому військовослужбовці Бундесверу можуть розраховувати на різні надбавки. Наприклад, передбачені щомісячні дитячі виплати в розмірі $125 за одну дитину, $250 за двох, $565 за трьох, $880 за чотирьох і далі по $132 за кожну дитину. Крім того, існує система окремих доплат за кожну понаднормову годину служби, за відрядження, стрибки з парашутом, тривалі походи і перебування в зоні бойових дій, де є ризик для життя. Доплати за останню «опцію» можуть досягати $120 на добу.

Своя система доплат існує і в армії США. Наприклад, якщо військовий відмовляється від харчування на території військової частини, йому виплачується грошова компенсація в розмірі $223 для рядового і $324 для офіцера. Крім того, якщо військовий знімає житло, то йому виплачується компенсація в розмірі від $800.

За свою професійну діяльність і незручності, пов'язані з нею, американські військові також отримують фінансову компенсацію. Наприклад, за участь у бойових діях військовослужбовцям армії США можуть доплачувати майже $600 на місяць. У цю вартість входить, власне, сама виплата ($225), доплата за перебування на передовій ($100) і ще $250 як компенсація за розлуку з родичами.

Порошенко розповів про нові умови служби для контрактниківПрезидент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Львівської області згадав, як проходив службу в радянській армії.

Зарплати американських військових також залежать від строку служби. Мінімальний оклад рядового, який прослужив рік, без урахування всіляких надбавок становить близько 1500 дол. на місяць. Зарплата сержанта починається приблизно з $1800, при цьому потрібно враховувати, що в армії США існує ціла лінійка сержантських звань, а кар'єра сержанта, який відповідає безпосередньо за бойову підготовку і роботу з особовим складом підрозділу цілком порівнянна з кар'єрою офіцера. Наприклад, після десяти років служби сержанти можуть отримувати до $4,4 тис., двадцяти – більше 5100 дол., а після 40 років – майже 6900 дол. на місяць.

Що стосується офіцерів, то мінімальна зарплата в американській армії у них починається від $4 тис. і може сягати майже 18 тис. дол. на місяць.

Таким чином, приведення зарплат українських військовослужбовців до стандартів НАТО серйозно підвищить престиж роботи військового. Інше питання, чи вдасться військовим отримати відповідне фінансування з держбюджету. З огляду на той факт, що навіть у роки війни армії не завжди вдавалося отримати бажане фінансування, відповідь на це питання залишається відкритою.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: