Все як у НАТО: чому Турчинов заговорив про фінансування оборони та підвищення зарплат військовим

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Така риторика потрібна політикам радше для підняття власного рейтингу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи заяву секретаря РНБО Олександра Турчинова про підвищення зарплат військовослужбовцям до стандартів НАТО.

«Якщо вже говорити про те, щоб привести заробітну плату військових в Україні у відповідність до стандартів НАТО, то в першу чергу до стандартів цивілізованих передових країн світу потрібно привести саму організаційну структуру нашої держави. Йдеться про економічний розвиток, підняття ВВП. Тоді можна робити такі гучні заяви», – наголосив Вовк.

На його думку, ця риторика має мало спільного з реальністю й виглядає як піар-крок.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов заявив, що витрати на оборону, поки не буде звільнена територія України, зменшувати не будутьСказано 7 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Це радше виглядає як піар-крок, що, можливо, пов'язаний із тим, щоб перетягнути на свій бік військову сферу. Це щось на кшталт загравання з військовими на екстрений випадок у майбутньому, щоб у разі чого показати, що країна їх підтримує», – зазначив експерт.

За словами фахівця, переведення на стандарти НАТО наразі взагалі виглядає неможливим.

«Потрібно мати не лише політичні знання, але й військові, економічні. На сьогодні взагалі перспектива нашого вступу до НАТО дуже далека, а при цьому ми хочемо жити за стандартами Альянсу. Якби ми мали змогу привести країну до стандартів НАТО, то Альянс сам був би зацікавлений в Україні. Наразі це порожні розмови», – резюмував Василій Вовк.

Слід зазначити, що згідно з моніторингом «Слова і Діла», Олександр Турчинов дав 110 обіцянок, 58 з яких виконав, а 37 – провалив. Рівень його відповідальності – 53%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: