Москітне угруповання: як Україна відроджуватиме свій флот

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Після завершення багатонаціональних навчань Sea Breeze 2017 американська сторона передасть Україні два патрульних катери типу Islands. За словами першого заступника командувача ВМС України, контр-адмірала Андрія Тарасова, вони увійдуть до складу так званого «москітного флоту», який будує Україна замість втраченого в Криму. Що таке «москітний флот» і на що він здатен?

Багатонаціональні навчання Sea Breeze 2017 року за участю українських і американських військових моряків проходять зараз в Одеській та Миколаївській областях, а також на Чорному морі. Після їх завершення, за словами першого заступника командувача ВМС України, контр-адмірала Андрія Тарасова, Україна отримає від американців два патрульних катери типу Islands. «Фактично, рішення про передачу ухвалене й обговорюються лише деталі», – уточнив Тарасов. Він додав, що обидва катери увійдуть до складу так званого «москітного флоту», який створюють українські ВМС.

Військове протистояння з РФ: яка зброя потрібна Україні і що дадуть СШАВійськовий експерт оцінив ймовірність надання Україні оборонної зброї і розповів, яка зброя потрібна, щоб протистояти РФ на Донбасі.

За словами Тарасова, «москітний флот» має низку серйозних обмежень, які не дозволяють йому виконувати всі завдання, покладені на військово-морські сили, але дозволяє за дуже короткий час створити велике корабельне угруповання. «Але це дійсно вихід: це перший крок, який ми маємо зробити з урахуванням у тому числі економічних аспектів, для того, щоб відновити нашу морську міць і частково створити фактор стримування на морі для нашої безпеки», – пояснив контр-адмірал.

Як пояснюють військові моряки, «москітний флот» – це угруповання катерів, оснащених сучасним озброєнням, здатним виконувати завдання у виключній економічній зоні. Такий флот може знизити загрози нашій безпеці, що виникли після анексії Криму.

Після втрати півострова Україні потрібно практично заново створювати свій військово-морський флот. У руках росіян опинилися, наприклад, підводний човен «Запоріжжя», корвети «Луцьк», «Хмельницький» і «Тернопіль», ракетний катер «Придніпров'я», морські тральщики «Чернігів» та «Черкаси», великий десантний корабель (ВДК) «Костянтин Ольшанський». Мабуть, за винятком підводного човна «Запоріжжя», окупанти захопили найбільш боєздатну частину українського флоту. Наприклад, корвет «Тернопіль» вважався одним із найновіших кораблів, оскільки увійшов до складу ВМС лише в 2006 році. Корабель брав участь в операції НАТО «Активні зусилля» з боротьби з контрабандою в Середземному морі. А за допомогою БДК «Костянтин Ольшанський» у 2011 році була організована евакуація громадян України з Лівії, де спалахнула громадянська війна.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє модернізувати вітчизняний військовий флотСказано 23 жовтня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

З іншого боку, Україна зберегла контроль над кількома військовими катерами, середнім десантним кораблем «Кіровоград» і, що найголовніше, флагманом флоту, фрегатом «Гетьман Сагайдачний». На момент початку анексії фрегат повертався з морського походу та просто не став заходити до Криму, де вже щосили орудували російські війська.

Існували різні концепції відродження ВМС України. У 2016 році в рамках створення «москітного флоту» Міноборони заявило про плани до 2020 року спустити на воду до 30 нових кораблів і катерів. Частково це завдання почало виконуватися вже в 2015-му, коли були спущені на воду два малих броньованих артилерійських катери (МБАК) «Гюрза-М». Вони вже увійшли до складу українського флоту під назвою «Аккерман» і «Бердянськ» та беруть участь у навчаннях Sea Breeze 2017. Ще один такий самий катер був спущений на воду наприкінці червня 2017 року.

Ще одна концепція полягала в тому, щоб закуповувати за кордоном вживані кораблі, які виводяться з активного складу флоту західних країн, але все ще перебувають у хорошому стані. Про це навесні 2017 року заявив командувач ВМСУ, віце-адмірал Ігор Воронченко. При цьому він згадав про придбання мінно-трального комплексу для забезпечення безпечного судноплавства в Чорному морі. Йшлося й про придбання кораблів для прибережної зони.

Парубій: рішення про членство України в НАТО можуть ухвалити несподівано швидкоПарубій зауважив, що українська армія за логістикою та можливостями може надавати дієву підтримку сусідам із країн Балтії та іншим, які межують з РФ.

Якщо американські бронекатери типу Island надійдуть на озброєння, можна буде сказати, що Україна зупинилася на комбінованому варіанті – не відмовлятися від закордонної допомоги, але не забувати й про своє виробництво. Варто, щоправда, відзначити, що вітчизняна «Гюрза» виглядає потужніше, ніж американський катер. Кожна «Гюрза» оснащена бойовим модулем із 30-мм автоматичною гарматою, 30-мм автоматичним гранатометом, 7,62-мм кулеметом, а також двома протитанковими ракетними комплексами «Бар'єр» із лазерною системою наведення. «Американець» же взагалі не має ракетного озброєння, він оснащений 25-мм гарматою та двома 12,7-мм кулеметами.

Український ВПК також може виготовляти бронекатер типу «Кентавр» і «Лань». «Кентавр» є штурмовим катером, здатним діяти як у морській, так і в річковий акваторії, а також висаджувати десант, а катер «Лань» може бути оснащений протикорабельними ракетами. На базі «Лані» вже були побудовані три катери для берегової охорони В'єтнаму, щоправда, лише з артилерійським озброєнням. За оцінками експертів, 5-8 «Ланей», а також 20-25 «Кентаврів» і «Гюрз» могли би стати основною для українського «москітного флоту» та дещо знизити військову загрозу, що надходить від Росії в Чорному та Азовському морях.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: