У Кишиневі проходить протест проти змішаної системи виборів

Читать на русском
Більше тисячі противників змішаної системи виборів проводять чергову акцію перед будівлею парламенту Молдови.

Більше тисячі противників змішаної системи виборів проводять чергову акцію перед будівлею парламенту Молдови.

Про це повідомляє кореспондент РИАНовости, передає «Слово і Діло».

У планах організаторів пройти ходою до адміністрації президента, будівлі генпрокуратури, офісу Демократичної партії Молдови. Своїх прихильників вивели лідери партій «Платформа Гідність і Правда» (DA), «Дія і солідарність» (PAS) і Ліберально-демократичної партії.

Святкування скасовується: Молдова заборонила російській делегації посадку в Кишиневі і ТирасполіСпецпредставник президента Росії по Придністров'ю збирався відсвяткувати 25-річчя окупації Придністров'я, однак влада Молдови виступили проти.

Будівля парламенту охороняється, але не так посилено, як в день ухвалення змішаної системи.

«Зараз вони всі дивляться по телевізору, що відбувається. Потім покажуть брехню, що тут 100 чоловік. Вони узурпували владу, підпорядкували суди і прокуратуру, тільки ми можемо захистити наші права. Ми - народ і перемога за нами», - заявила лідер PAS Майя Санду.

Противники змішаної виборчої системи обіцяли знову зібратися на протест під час акції 21 липня близько адміністрації президента. Організатори сподіваються, що восени протести поновляться з новою силою, і в них візьмуть участь більше людей.

Нагадаємо, молдавський парламент схвалив у другому читанні законопроект про перехід на змішану систему виборів. У той же день закон підписав президент Ігор Додон.

Ухвалення закону супроводжувалося акціями протесту всередині країни і викликало негативну реакцію за кордоном.

Європейська народна партія зажадала від Єврокомісії призупинити фінансування Молдови і передивитись Угоду про асоціацію країни з ЄС.

Пізніше Конституційний суд Молдови заборонив референдум про розширення повноважень Додона.

Нагадаємо, що парламент Молдови вимагає від Росії забрати війська з Придністров'я.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: