Хресна хода в Києві: протистояння між «Опозиційним блоком» та владою переростає в «гру м’язами»

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Україна – світська держава, де такі речі є неприпустимими, а кожен громадянин має право на своє віросповідання.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла засновниця компанії SIC Group Ukrainе, політтехнолог Катерина Одарченко, оцінюючи проведення в столиці Хресної ходи на честь Дня хрещення Русі-України.

«Світові кризи, військові конфлікти (яскравий приклад – Сирія) базуються на релігійному принципі. Природа конфлікту, безумовно, інша, але в публічній площині ситуація подається саме як релігійний конфлікт. Тому маніпуляції на темі протистояння Московського та Київського патріархатів – чорна політична комунікація. Це речі, які суспільство має в корені не сприймати», – пояснила Одарченко.

Експерт наголосила, що кожен має право на власне віросповідання й особисто вирішувати, чи бути йому агностиком або атеїстом.

«Це особисте право людини. В громадянському суспільстві такі принципи роботи мають бути засуджені», – підкреслила вона.

«Церковні закони» та інші «гріхи» влади: особливий статус для УПЦ МП і можливі наслідкиМитрополит Олександр (Драбинко) поділився міркуваннями з приводу ініціативи щодо внесення в Раду «церковних законів».

За її словами, наразі протистояння між «Опозиційним блоком» та владою переростає в «гру м’язами».

«Не секрет, що крім електорального впливу, «Опоблок» має вплив на Московський патріархат. Новинський не приховує ані це, ані те, що раніше був громадянином РФ», – додала політтехнолог.

«Як би не було, цю ситуацію варто розглядати не емоційно, крізь призму обурення чи релігійних поглядів, а в аспекті розбудови демократичної держави. Демократична держава точно не будується на такому протистоянні», – резюмувала Одарченко.

На Хресну ходу в Києві зібралися близько 15 тисяч вірян. За попередніми даними, захід проходить без грубих порушень порядку, але поліція працює в посиленому режимі.

Як відомо, наприкінці травня Верховна Рада відклала розгляд «церковних законів» щодо УПЦ МП.

У коментарі «Слову і Ділу» митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко) розповів про можливі наслідки в разі ухвалення законів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: