«Церковні закони» та інші «гріхи» влади: особливий статус для УПЦ МП і можливі наслідки

Читать на русском
Митрополит Олександр(Драбинко)

Генеральний секретар Всесвітньої ради церков пастор Олаф Фюксе Твейт направив лист Президентові України Петру Порошенку з проханням відкликати з Верховної Ради законопроекти №№4511 і 4128, що регулюють державно-церковні відносини в Україні. Згідно з ними, церква фактично відходить в управління держави, а Українську православну церкву Московського патріархату можуть узагалі заборонити. Протестуючи проти ухвалення цих законопроектів, священики й вірні УПЦ МП 18 травня провели масовий мітинг під стінами ВР. Невідомо, що вплинуло на керівництво країни, але на Банковій вирішили почекати з «церковними законами» - Рада зняла їх з розгляду.

Чи варто надавати «особливий статус» релігійним організаціям, керівні органи яких знаходяться на території країни-агресора, і до чого це може призвести – в коментарі «Слову і Ділу» розповів митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко).

«Немає аніякої доцільності в таких намірах влади. Проти вже виступили релігійні організації - не лише українські, але й іноземні. Дивує лише, що предстоятель УПЦ МП Онуфрій мовчить. У будь-якому разі, дуже малоймовірно, що ці закони приймуть», - зазначив Драбинко.

«Сам факт сьогоднішнього протистояння, яке виникло між УПЦ і державною владою в особі ВР, може свідчити тільки про одне - про політичні маніпуляції. УПЦ як релігійна організація, яка зареєстрована в Україні і живе за законами України, має своїм релігійним центром саме Україну. І в жодних нормативних, правових і законодавчих актах, що регулюють наші церковно-державні відносини з державою Україна, не вказано, що релігійний центр УПЦ перебуває в Москві», - пояснює митрополит.

«Складно зрозуміти, хто хоче розіграти релігійну карту в політичних інтересах. Але в підсумку вийшло так, що головними «захисниками православ'я» знову виявилися депутати від «Опоблоку», той же Вадим Новинський. Згадаймо торішню хресну ходу за мир. Три роки триває війна - і тут раптом вирішили провести молитву за мир», - додав він.

Влада в церкві. Колонка Олександра ДрабинкаМитрополит (Олександр) Драбинко розмірковує про природу влади, про її структуру та ділиться спогадами про Блаженнішого Митрополита Володимира

За його словами, це більше скидається на політичні маніпуляції для розколу в суспільстві, яке й без того розділене.

«Розкол суспільства стався ще в 1991-1992 рр., коли частина парафій Київського патріархату зажадали автокефалії, але не отримали її від Патріарха Московського. В результаті сьогодні маємо УПЦ, але існує і Київський патріархат, у якого є тисячі парафій. Суспільство вже розділене», - зазначив митрополит Олександр.

«Якби УПЦ зберегла курс, яким ішов попередній митрополит, Володимир, - шлях діалогу і подолання розколу, то питання, які зараз піднімаються в «церковних законах», не стояли б так гостро. Однак в умовах гібридної війни зацікавлені політичні кола намагаються дотримуватися принципу «розділяй і володарюй», - підкреслив митрополит Драбинко.

Нагадаємо, прес-служба УПЦ МП назвала законопроекти №№4511 і 4128 «антирелігійними».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: