Госпсуд Києва визнав недійсною угоду УЗ на поставки дизпалива

Читать на русском
Столичний Госпсуд ухвалив рішення щодо угоди між УЗ і однією компанією на постачання ДТ за завищеними цінами.

27 липня Господарський суд міста Києва задовольнив позовну заяву Національного антикорупційного бюро та визнав недійсною додаткову угоду до договору поставки дизельного палива, укладеного навесні 2016 року філією «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» з ТОВ «Вог Аеро Джет», що спричинило розтрату 92 мільйонів гривень.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу НАБУ.

«Зазначена угода укладена з грубим порушенням закону України «Про здійснення державних закупівель» та явно в інтересах постачальника. Ухвалення такого рішення суду стало результатом консолідації зусиль НАБУ, голови правління «Укрзалізниці» та міністра інфраструктури України і є показовим прикладом спільної роботи в боротьбі з корупцією в держкомпаніях», – йдеться в повідомленні.

За версією слідства, в березні 2016 року «Вог Аеро Джет» виграв тендер і уклав з ЦОП УЗ договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною. Згодом посадовці УЗ і представники фірми тричі (23, 25 і 29 березня) укладали додаткові угоди до цього договору поставки. Цими додатковими угодами посадові особи «Укрзалізниці», користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% в разі її коливання на ринку, кілька разів збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Водночас між другою і третьою додатковими угодами ринкові ціни на паливо не зростали, а тому укладення третьої додаткової угоди суперечило інтересам держави й суспільства, а також вимогам законодавства. Як наслідок, закупівельна ціна дизпалива не лише втратила свою економічну вигідність, а й перевищила ринковий рівень цін, що призвело до спотворення результатів торгів.

Нагадаємо, в САП заявили, що хочуть взяти під варту підозрювану в справі закупівлі стрілочних переводів УЗ.

Раніше в НАБУ заявили про звуження прокурорами САП кола підозрюваних у справі УЗ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: