У НАЗК пояснили правила декларування для антикорупційних громадських організацій

Читать на русском
Нацагентство із запобігання корупції надало роз'яснення з приводу антикорупційних громадських організацій і декларування майна.

Нацагентство з питань запобігання корупції дало роз'яснення з приводу антикорупційних громадських організацій і декларування майна.

Про це йдеться у відповіді НАЗК голові громадської ради при Агентстві Віктору Тарану, передає «Слово і Діло».

Зокрема, Агентство розтлумачило нещодавно внесені зміни до законодавства щодо поширення вимоги декларувати майно на ГО, що протидіють корупції (закон №1975-VIII від 23 березня 2017 року).

Так, згідно з відповіддю НАЗК, декларантами є особи, які отримують кошти або майно в рамках реалізації в Україні програм (проектів) щодо боротьби з корупцією.

Е-декларації для антикорупціонерів: спекуляції влади чи рівноправністьПолітичний експерт поділився міркуваннями з приводу конфлікту довкола е-декларування для антикорупційних структур.

При цьому в Агентстві пояснюють, що під сферою запобігання корупції слід розуміти будь-яку діяльність, пов'язану із системою заходів запобігання корупції: - участь у формуванні чи реалізації антикорупційної політики; - участь у розробці, виконанні чи контролі за виконанням антикорупційних програм; - будь-які форми участі громадськості в заходах щодо запобігання корупції; - інформування НАЗК про можливе зазначення недостовірних відомостей у декларації чиновників; - інформування НАЗК про невідповідність рівня життя суб’єктів декларування задекларованим ними майну та доходам; - проведення громадської антикорупційної експертизи; - направлення запитів про отримання інформації.

Водночас, як пояснили «Українській правді» в НАЗК, якщо будь-яка фізична особа бере участь в антикорупційних заходах, направляє відповідні запити до органів влади або подає скарги на декларації чиновників до Агентства, але не є членом антикорупційної ГО, то така особа не є суб'єктом декларування.

Е-декларації борців з корупцією: експерт оцінив скандальні поправки до законуПолітолог оцінив ситуацію з ухваленням змін до закону про е-декларування для громадянського суспільства.

Також, говорять у НАЗК, декларантами є особи, які прямо не мають стосунку до протидії корупції, але надають послуги, виконують роботи, постачають товари, якщо це передбачено відповідним проектом. Наприклад, це можуть бути послуги з прибирання, постачання продуктів харчування чи канцелярського приладдя тощо. Але, зазначають в Агентстві, ця норма не поширюється на фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб.

Окрім того, якщо організація не здійснює свою основну діяльність у сфері запобігання корупції, але бере участь у заходах, пов’язаних із цим, то керівники й члени органів управління такої організації мають також подавати декларації.

Як повідомлялося, 27 березня президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону «Про протидію корупції», згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації. Але вже 8 липня президент подав на розгляд Верховної Ради проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних ГО.

У відповідь голова Центру протидії корупції Виталій Шабунін заявив, що подавати текст законопроекту зі змінами до податкового законодавства без правок громадських активістів та голосувати за нього без змін неприпустимо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: