Е-декларації для антикорупціонерів: спекуляції влади чи рівноправність

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Єврокомісія – не перша міжнародна структура, яка закликала Україну скасувати е-декларування для антикорупційних структур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи інформацію про те, що Єврокомісія вимагає скасувати е-декларування для активістів до саміту Україна-ЄС.

«В українському парламенті має знайтися більшість депутатів, яким все ж таки вистачить здорового глузду для того, щоб до липня скасувати е-декларування для громадських організацій і не наражати Україну на конфлікт з ЄС. Варто нагадати, що вимоги щодо декларування однакові як до держслужбовців, так і до громадських структур, хоч останні не беруть гроші з українського бюджету», - міркує Димов.

«Навіть коли йдеться про гранти, то слід розуміти, що гранти відрізняються від позик, траншів МВФ чи Світового банку, що їх беруть чиновники. Гранти не потрібно повертати, і структури, які їх надають, співпрацюють з Україною за багатьма іншими напрямками. Можливо, якби не вони – то не було б і змін, які забезпечили більшу прозорість у тому, що ми називаємо е-декларуванням», - пояснив він.

По суті, уряд не має грошей. Кошти є у платників податків. У більшості нашої владної еліти спостерігається неспівпадіння доходів і витрат. Та замість того, щоб відповідати, де вони набули статки, чиновники не вигадали нічого кращого, але безглуздого з точки зору міжнародної спільноти, ніж «перевести стрілки» на ГО.

На його погляд, це примітивне маніпулювання, варте запитання: «А судді хто?».

«Звітувати громадським організаціям нарівні з чиновниками неправильно, це поза правовим полем. Гранти беруть не у платників податків, не з держбюджету. Тим паче що грантодавці мають свою систему контролю за використанням їхніх коштів. Якщо до липня уряд не вирішить зазначене питання – матимемо велику проблему у стосунках з європейськими і міжнародними інституціями. А зараз це лише маніпуляції», - проаналізував Валерій Димов.

Нагадаємо, саміт Україна-ЄС заплановано на 13 липня.

Тим часом в Мінюсті збираються запровадити інститут зовнішнього аудиту НАЗК. Загальний показник рівня відповідальності міністра юстиції Павла Петренка – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: