Шабунін прокоментував подані Порошенком законопроекти про е-декларування ГО

Читать на русском
Він зазначає, що згідно з новими нормами, додаткові звіти подаватимуть також експерти та спеціалісти, які залучаються ГО та є ФОПами.

Подавати текст законопроекту зі змінами до податкового законодавства без правок громадських активістів та голосувати за нього без змін неприпустимо, оскільки редакція законопроекту є неприйнятною.

Про це заявив голова Центру протидії корупції Виталій Шабунін, передає «Слово і Діло» з посиланням на УП.

За словами Шабуніна, про зміни до Податкового кодексу йшлося на організованій Банковою зустрічі президента і громадських активістів, серед яких був він сам, Ярослав Юрчишин, Ігор Коліушко, Ірина Бекешкіна, Любов Акуленко.

«Запропоновані норми запроваджують додаткову форму податкового звітування для ГО і дають фіскалам повний ручний контроль за діяльністю неприбуткових організацій. Санкція для ГО за невиконання «норм Порошенка» настає не тільки за те, що звіт не поданий вчасно, а за те, що податкова його вчасно не опублікувала на своєму сайті», - зазначає Шабунін.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Він зазначає, що згідно з новими нормами, додаткові звіти подаватимуть також експерти та спеціалісти, які залучаються ГО та є ФОПами.

«Вони змушені будуть публічно показати не тільки доходи, отримані від донорів, реципієнтів та бенефіціарів міжнародних грантів, але і всі витрати на користь третіх осіб, чого не роблять навіть чиновники в е-деклараціях», - зазначає глава ЦПК.

«Президент, фактично, зобов'язує ФОП, що співпрацює з громадською організацією, публічно звітувати про особисті витрати: від кави до медичної допомоги. Більше того, подання недостовірної інформації в такому звіті каратиметься скасуванням права платити єдиний податок. Ми наполягаємо, що ці новації виправдані тільки якщо звітуватимуть політичні партії та всі неприбуткові організації», - заявив Шабунін.

«Ці та інші правки ми сьогодні запропонували команді президента. Публікуємо повний текст проекту змін від АП і наші правки до нього, бо вважаємо, що подавати текст законопроекту без них є неприйнятним і голосувати за нього в залі без змін є неприпустимим», - додав він.

Як відомо, 8 липня Петро Порошенко подав на розгляд ВР проекти законів щодо скасування е-декларування антикорупційних громадських організацій. Повідомлення на сайті президента з'явилося пізніше за публікацію глави ЦПК.

Також зазначимо, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко анонсував законопроект про обмеження гастролерів з РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: