Е-браслетування: чи вистачить на всіх?

Читать на русском
Олег Новіковжурналіст, Слово і Діло

Досить поширеним запобіжним заходом останнім часом є носіння підозрюваним електронного браслета. Навіть якщо суд обере запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, альтернативою йому буде внесення застави. В разі внесення певної суми на підозрюваного покладаються зобов'язання у вигляді носіння електронного браслета, невиїзду за межі місця проживання або прописки, здачі паспортів тощо.

Електронний браслет або, як його ще можуть називати, засіб електронного контролю – річ досить цікава. І, можливо, нова для українців. Метою використання цього предмета є контроль за підозрюваним і його пересуваннями, щоб запобігти можливості приховування від слідства, порушення ним зобов'язань у вигляді виїзду або втечі за кордон. У ЗМІ зустрічалися випадки втрати підозрюваними е-браслетів, їхнього злому, а ще бувало, що в місцевих правоохоронців просто не вистачало електронних браслетів для всіх підозрюваних. Як з'ясувалося, кількість таких браслетів в Україні досить мала, особливо з огляду на хвилю затримань чиновників та інших осіб новими антикорупційними органами.

Журналіст Слова і Діла Олег Новіков розповів про проблеми з електронними браслетами, яких в Україні виявилося зовсім небагато.
Перший запит

На перший мій запит у Національній поліції (саме вона опікується питаннями е-браслетування) відповіли, що точна кількість електронних браслетів прихована під грифом секретності. Нібито це «службова інформація». Однак у структурі визнали дефіцит цього засобу електронного контролю, який закуповували востаннє в далекому 2012 році. За інформацією правоохоронців, це пов'язано з тим, що основний постачальник е-браслетів ізраїльська фірма ЗМ призупинила їх випуск на користь нової моделі. Нацполіція продовжує спроби контакту з фірмою, але поки результату немає. Водночас правоохоронці вже випробували засоби електронного контролю інших фірм – ізраїльської SuperCom і швейцарської Geosatis Technology. Наразі розглядається питання про доцільність їх впровадження. Браслети Geosatis Technology можуть бути рекомендовані для використання, а ось до обладнання SuperCom є низка зауважень.

Повернемося до основної проблеми – кількості браслетів. Завдяки депутатському запиту Єгора Соболєва вдалося дізнатися, що на балансі Нацполіції є 474 штуки засобів електронного контролю, з яких 283 – в несправному стані, 13 – загублені підозрюваними, а 6 – вилучені як речові докази. Таким чином, на всю Україну є лише 172 браслети, готових до використання. Лише за останні рік-два ми почули про щонайменше декілька десятків рішень судів про використання е-браслетів як запобіжного заходу або зобов'язання їх носити при сплаті застави. Наприклад, ЗМІ повідомляли, що відстороненого голову ДФС Романа Насірова не випускали із СІЗО після сплати застави в 100 мільйонів гривень, оскільки для нього тоді не знайшлося вільного браслета. В пресі писали, що обладнання привезли аж із Закарпатської області. Однак цю інформацію спростував голова НП Сергій Князєв, не уточнивши, чи були проблеми з пошуком самого браслета.

Журналіст Слова і Діла Олег Новіков розповів про проблеми з електронними браслетами, яких в Україні виявилося зовсім небагато.
Запит нардепа Соболєва

За інформацією з правоохоронних органів, ситуації з відсутністю вільного електронного браслета трапляються постійно. Джерела повідомляють, що це звична справа: не вистачає через те, що їх носять інші підозрювані. В деяких районах браслети взагалі відсутні й для їх застосування необхідно їздити до обласних центрів або інших регіонів. Також, як повідомив співрозмовник, траплялися випадки зняття електронного браслета з одного підозрюваного й застосування його до іншого до завершення терміну запобіжного заходу, але з дозволу суду. Офіційного підтвердження таких випадків із Нацполіції отримати не вдалося: там їх спростовують. Однак джерела стверджують, що така ситуація була в справі з убивством Олеся Бузини з підозрюваним Андрієм Медведьком, коли суд своїм рішенням ухвалив зняти браслет і він був застосований до «іншої особи».

Журналіст Слова і Діла Олег Новіков розповів про проблеми з електронними браслетами, яких в Україні виявилося зовсім небагато.
Другий запит щодо кількості браслетів

Проте, мені вдалося дізнатися точне число застосованих е-браслетів. Станом на 22 червня 2017 року 112 засобів електронного контролю були застосовані за рішенням судів. Про це поінформував тимчасовий виконувач обов'язків начальника департаменту управління майном Нацполіції Іван Рева. З розрахунку загалом 172 справних браслетів на всю Україну виходить, що вільними є лише 60 штук. У Нацполіції підтвердили, що були випадки відсутності вільних е-браслетів, про що були поінформовані суди та органи прокуратури. Скільки насправді було таких випадків, дізнатися не вдалося, та й навряд хтось про це говоритиме публічно.

Журналіст Слова і Діла Олег Новіков розповів про проблеми з електронними браслетами, яких в Україні виявилося зовсім небагато.
Запит щодо випадків відсутності вільних браслетів

Таким чином, можемо сміливо стверджувати, що випадки відсутності електронних засобів контролю трапляються досить часто . Це підтверджують і наші джерела, і поліція. З огляду на те, що станом на 22 червня вільними в Україні були 60 браслетів, після нових затримань Національного антикорупційного бюро, Генеральної прокуратури та інших правоохоронних органів їх число значно зменшилася. Наприклад, нещодавно суд зобов'язав носити е-браслети двох народних депутатів-фігурантів «бурштинової справи» – Борислава Розенблата та Максима Полякова. Перший уже став «щасливим» власником девайса, а ось адвокати другого відмовляються від такого запобіжного заходу, вважаючи рішення суду «неконституційним». Чи встигне Нацполіція закупити нові засоби електронного контролю до того, як вони закінчаться? Будемо уважно стежити за цим, особливо за процедурою закупівлі.

Олег Новіков, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: