Правові колізії: антикорупційна палата чи антикорупційний суд?

Читать на русском
Борис Малишевексперт з правових питань

Імовірно, така риторика є наслідком цілеспрямованої дезінформації. Однієї лише антикорупційної палати буде недостатньо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із правових питань Борис Малишев, оцінюючи згоду ЕС на створення антикорупційної палати замість антикорупційного суду в Україні.

«Антикорупційна палата не може поєднувати в собі три інстанції. Якщо йти шляхом створення антикорупційних палат у нереформованих судах, сенс створення антикорупційного суду буде спотворений і нівельований. Є особи, зацікавлені саме в цьому, й вони поширюють таку ідею», – констатував Малишев.

За його словами, більш ніж півроку різні інституції ЄС, в тому числі ОБСЄ, Рада Європи, а також американські партнери обговорювали концепцію створення антикорупційного суду як окремої інстанції, що в першій інстанції розглядатиме справи, підслідні НАБУ.

Петренко планує створити Вищий антикорупційний судСказано 26 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

«Касація в більшості варіантів концепцій не передбачена. А апеляція розглядатиметься у ВС. При цьому раніше ніхто не заперечував створення антикорупційного суду як окремої установи, юридичної особи», – зазначив фахівець.

Тобто, уточнив він, ідея антикорупційної палати з’явилася зовсім нещодавно й раніше взагалі ніде не обговорювалася, принаймні публічно.

«Можливо, непублічно у правоохоронних структурах, провладних кабінетах ідея антикорупційної палати була присутня. Проте раніше структури ЄС працювали над ідеєю антикорупційного суду», – додав він.

На переконання експерта, в створенні антикорупційної палати немає сенсу.

«Антикорупційна палата створюється в складі чогось, що вже існує. Якщо створювати палату в складі Верховного суду, що створюється зараз, і до цього процесу вже є багато зауважень, то це буде на рівні апеляції чи касації. Хтось все одно має виносити рішення за першою інстанцією. Хто це робитиме? Створення палат у судах, які ще не реформовані, є безглуздим. Єдиний оптимальний шлях – створення антикорупційного суду, який розглядатиме за першою інстанцією. А вже оскарження його рішень буде можливим у палаті Верховного суду, яка також згодом має бути створена за спеціальною процедурою», – пояснив Борис Малишев.

Раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що ЄС погодився на створення в України антикорупційної палати замість окремого суду.

Нагадаємо, минулого року міністр юстиції Павло Петренко заявив, що в Україні планують створити Вищий антикорупційний суд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: