Звинувачення проти Марківа ґрунтуються на припущеннях свідка, що плутається в показах – депутат

Читать на русском
За словами народного депутата Андрія Антонищака, звинувачення, які в Італії висунули військовослужбовцю Нацгвардії України Віталію Марківу, базуються на свідченнях французького журналіста, який висловлює лише припущення.

Французький журналіст, на свідчення якого посилаються італійські слідчі у справі нацгвардійця Віталія Марківа, висловлює лише припущення й досить серйозно плутається в свідченнях.

Про це заявив народний депутат Андрій Антонищак, який разом із колегою Богданом Матківським їздив до Італії, щоб дати покази у справі Марківа, передає «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

«Конкретних фактів вини старшого сержанта Марківа немає абсолютно. Його затримання, його вина вибудовується на домислах, думках, здогадках, припущеннях французького журналіста, який плутає села, населені пункти», – повідомив Антонищак.

За його словами, до самого бійця батальйону ім. Кульчицького їх так і не допустили, але їм вдалося поспілкуватися з його адвокатом, який, вислухавши їх, заявив, що їхні свідчення є вагомими й такими, що можуть перевернути справу. Правозахисник звернувся до італійської сторони з вимогою допитати народних депутатів України Антонищака й Матківського на тій підставі, що вони також брали участь у бойових діях і брали участь у заснування батальйону, в якому служить Марків.

Як стверджують самі нардепи, боєць став заручником ситуації, адже «італійська сторона зверталася до Генеральної прокуратури України, але отримувала відписки – 5 чи 6 відписок, стосовно статусу старшого сержанта Марківа, стосовно надання показів, надання правової допомоги. Тому в Італії було відкрите окреме кримінальне провадження».

МВС зібрало докази невинуватості Марківа – ГеращенкоЗа словами Геращенка, головним доказом невинуватості Марківа є той факт, що італійський журналіст Андреа Рокеллі та його перекладач загинули внаслідок мінометного обстрілу.

Також Антонищак запевнив, що українська сторона надала колегам з Італії документи, які спростовують участь Марківа в незаконних збройних формуваннях і підтверджують, що він служив у лавах Нацгвардії як громадянин України, а також що його батальйон не мав у арсеналі тієї зброї, з якої було вбито Роккеллі.

«Ми дали підтверджуючі документи, що у 2014 році перший резервний батальйон Національної гвардії України, який сьогодні називається батальйоном імені генерала Кульчицького не мав на озброєнні мінометів», – уточнив депутат.

Він прогнозує, що допит відбудеться протягом найближчого тижня.

Як відомо, заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії ім. Кульчицького старшого сержанта Марківа затримали 30 червня в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Роккеллі та його російського напарника Андрія Миронова поблизу Слов'янська 24 травня 2014 року.

Кількома днями раніше відбувся допит самого Марківа, після чого розгляд його справи було вирішено перенести на осінь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: