Військове протистояння з РФ: яка зброя потрібна Україні і що дадуть США

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

З огляду на те, що РФ продовжує активно нарощувати угруповання на східних кордонах України, і ми чудово знаємо манеру і стиль поведінки РФ, яка ґрунтується на танкових та авіаційних ударах, – першочерговим завданням для України є посилення оборони.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, оцінюючи заяву президента України про завершення підготовки угоди про надання Україні оборонної зброї від США.

«Першочергові завдання для України – нарощування протитанкових засобів і вдосконалення системи протиповітряної оборони. Це два основні моменти. Нам насамперед необхідні саме ці засоби», - констатував Грабський.

«Також Україні потрібні засоби контрбатарейної боротьби – радари, розвідувально-вогневі комплекси, які, крім виявлення засобів ведення вогню противника, завдаватимуть точкових ударів для мінімізації втрат серед мирного населення. Адже РФ використовує мирне населення як прикриття своїх терористичних дій», - розповідає військовий фахівець.

Хронологія українсько-американських зустрічей: яких результатів досягали українські президентиЗ початку незалежності президенти України і США здійснили 18 важливих зустрічей і переговорів: «Слово і Діло» відстежило їх результати.

Крім того, уточнив він, не критично, але важливо насичення флоту, зокрема, концепція створення так званого «москітного флоту» – швидкохідного і маневреного.

«Тут без отримання від США легких кораблів не обійтися», - додав експерт.

На його погляд, забезпечення згаданих позицій за підтримки США реально.

«Наприклад, система «Стінгер» доволі стара, США мають їх в достатній кількості, щоб забезпечити нас цими елементами. Кораблі - питання майже вирішене. Щодо систем протитанкової оборони - потрібно зважити, що не завжди ці засоби ми можемо прийняти просто зараз. Наші системи контролю і озброєння більш застарілі за американські», - каже фахівець.

Водночас, на думку фахівця, у своїх діях Києву не варто озиратися на агресивну реакцію Кремля.

«Будемо проявляти миролюбство – РФ скаже, що ми під тиском здаємо свої позиції, і це розігріватиме апетити агресора. Отримаємо зброю – їхня риторика не зміниться. Потрібно розуміти, що Росія – це ворог, який ніколи, ані за яких обставин, за жодних змін влади в Кремлі не піде на поступки щодо нас», - проаналізував Сергій Грабський.

Раніше повідомлялося, що США можуть надати Україні зброю до жовтня. У Кремлі вже розкритикували це рішення й повідомили, що «це ще більше дестабілізує ситуацію».

Детальніше про те, яких результатів домагалися українські президенти в ході україно-американських зустрічей, – в матеріалі за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: