«Альтернативна Україна»: завдання мінімум та план максимум проекту «Малоросія»

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

У Кремлі відхрестилися від планів Захарченка щодо створення «нової держави Малоросії» на території сучасної України зі столицею в Донецьку. Але немає жодних сумнівів, що без відмашки вищого керівництва Росії робити такі сміливі заяви «еліті» самопроголошених республік ніхто б не дозволив.

Про це в ексклюзивному матеріалі «Проект «Малоросія». Навіщо Кремлю створювати образ «нової» України?» для «Слова і Діла» розповів політичний експерт Олександр Радчук.

«Примітно, що заява Захарченка була оприлюднена напередодні чергового раунду переговорів у Мінську та на тлі низки політичних рішень у самій Україні щодо подальшого вирішення конфлікту на Донбасі», – підкреслив Радчук.

На його думку, в інформаційному полі заяви сепаратистів досягли своєї тактичної мети.

«Після слів, які взагалі ставлять під сумнів існування України, пояснити українцям на підконтрольних територіях сенс у будь-яких переговорах щодо врегулюванню ситуації на Донбасі стає все складніше. Саме тому з вуст українських політиків у відповідь прозвучали не менш радикальні заяви. Зокрема, в Генштабі відразу відповіли, що проект «Малоросія» буде похований так само, як і проект «Новоросія», а в МЗС України припустили, що це спроби влаштувати «абхазький сценарій» на Донбасі», – зазначив політолог.

За словами експерта, заява Захарченка може заблокувати переговорний процес у Мінську та активізувати бойові дії в зоні АТО.

Крім того, політолог не виключив, що таким чином РФ може запустити свій сценарій у відповідь на плани України щодо реінтеграції Донбасу.

РФ діє на випередження, щоб нейтралізувати будь-які спроби України повернути Донбас мирним шляхом. Якщо не вдасться зламати плани щодо повернення ОРДЛО, то принаймні буде створений своєрідний блок на шляху до цього процесу.

Як пояснив експерт, сенс дзеркальної реакції в заявах сепаратистів полягає в тому, щоб створити нову ідеологічну перешкоду на шляху до повернення Донбасу.

«Цей сенс – створення «альтернативної України», так званої «Малоросії», яка вже за своєю суттю відрізняється від її попередниці «Новоросії», основним завданням якої був розкол України на правобережну й лівобережну частини на основі сепаратистських рухів. Завдання максимум нового проекту – переконати українців і на тимчасово окупованих територіях, і на підконтрольній частині в неспроможності України як держави вирішувати серйозні питання. Завдання ж мінімум полягає в створенні квазідержавного утворення на базі «ДНР» і «ЛНР», які ідеологічно вже вичерпали себе», – пояснив Радчук.

«Малоросія» чи Україна: що мав на увазі ЗахарченкоВсе свідчить про те, що заява Захарченка щодо «Малоросії» дійсно є його особистою ініціативою, що підкорюється так званій «бритві Хенлона»: «Ніколи не приписуйте злому наміру те, що цілком пояснюється дурістю».

На думку фахівця, РФ намагається не лише зірвати мирні переговори, але й заздалегідь готується до наступних раундів.

«Поки РНБО та ВР відклали до осені розгляд законопроекту про деокупацію Донбасу, Кремль почав робити кроки на випередження. Це перший тактичний хід Росії у відповідь на плани України щодо реінтеграції та деокупації її ж території», – резюмував Олександр Радчук.

Докладніше – в матеріалі «Проект «Малоросія». Навіщо Кремлю створювати образ «нової» України?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: