«Малоросія» чи Україна: що мав на увазі Захарченко

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Ватажок бойовиків «ДНР» Олександр Захарченко 18 липня зробив резонансну заяву про створення так званої «Малоросії». За словами Захарченка, це рішення було ухвалено спільно з «владою ЛНР». «Малоросія» має об'єднати 19 регіонів України, та й узагалі замінити Україну, яка дискредитувала себе війною на Донбасі. Столиця «Малоросії» переноситься до Донецька. Ініціатива Захарченка викликала хвилю обговорень і цілком серйозну реакцію як з боку європейських держав, так і з боку офіційних осіб України. Хоча аналіз подій дозволяє зробити висновок про те, що дії Захарченка цілком підкорюються теорії, яку можна сформулювати приблизно так: «Ніколи не приписуйте злому наміру те, що цілком пояснюється дурістю».

Про створення «Малоросії» замість України заявив сам Олександр Захарченко в інтерв'ю російському агентству «Інтерфакс». За словами ватажка «ДНР», «сама назва Україна дискредитувала себе», тому нова країна називатиметься саме «Малоросією», яка буде правонаступницею України. «Державним прапором «Малоросії» визнається прапор Богдана Хмельницького ... Ми виходимо з того, що «Донецька народна республіка» разом із «Луганською Народною Республікою», залишаються єдиними територіями України, на яких збереглася законна влада», – заявив Захарченко.

Тимчук розповів про боротьбу між луганськими та донецькими бойовикамиНеузгодженість позицій щодо створення Малоросії між так званими ДНР і ЛНР є черговим свідченням протистояння між цими утвореннями.

За його словами, в новій «державі», вже є «конституційний акт», нібито схвалений представниками 19 регіонів України за винятком Криму, й цей акт схвалено «владою ДНР і ЛНР». Як зазначив Захарченко, столицею «Малоросії» буде місто Донецьк, а місто Київ залишиться історико-культурним центром без статусу столичного міста. При цьому в самій «державі» буде запроваджений надзвичайний стан терміном на три роки – щоб уникнути хаосу. Протягом цього ж терміну мають бути розпочаті розслідування злочинів, скоєних в Одесі, на Майдані та на Донбасі. «Ми пропонуємо всім жителям України вихід із війни через перезаснування країни, це мирний вихід», – зазначив Захарченко.

Оскільки ватажок «ДНР» дав інтерв'ю серйозному російському виданню, тези про створення Малоросії замість України процитували й інші впливові російські ЗМІ, які звикли до того, що резонансні заяви Захарченко ніколи не робить без узгодження з Москвою. З цієї ж причини «тему Малоросії» почали всерйоз обговорювати представники європейських держав, а також впливові українські політики, включаючи навіть президента Петра Порошенка, який відреагував на заяву Захарченка.

Варто відзначити, що «тема Малоросії» сама по собі не така вже й маячня, якщо згадати, що три роки тому в Кремлі всерйоз розглядався проект «Новоросії» – маріонеткової проросійської держави, що об'єднувала б 8 або 9 областей півдня та сходу України. Саме в рамках цього проекту спецслужби РФ інспірували сепаратистські виступи в Донецьку, Луганську, а також намагалися розгойдати ситуацію в Запоріжжі та Харкові. Опір, який вчинив український народ, змусив РФ закрити проект «Новоросія».

Що ж до «теми Малоросії», то вона почала закриватися майже відразу ж після свого «відкриття». Ніж у спину «молодій державі» вставили представники «ЛНР». Як заявив глава «народної ради» так званої «Луганської народної республіки» Володимир Дегтяренко, «ЛНР» не направляла своїх делегатів до Донецька для участі в засіданні представників регіонів України, де глава незаконної «ДНР» оголосив про створення «Малоросії». За словами Дегтяренка, в «ЛНР» навіть не знали про наміри провести такий захід, а створення «Малоросії» – взагалі сумнівна річ, тому що в таких випадках необхідно враховувати думку народу.

Залишалося лише дочекатися реакції російської сторони, яка з'явилася ближче до вечора. За словами прес-секретаря президента РФ Володимира Путіна Дмитра Пєскова, заява Захарченка про створення «Малоросії» є його особистою ініціативою. «У Москві про це дізналися сьогодні вранці зі ЗМІ», – пояснив Пєсков, додавши, що Росія дотримується Мінських угод. За кілька годин до цього Пєсков сказав, що в Кремлі «осмислюють» заяву Захарченка.

В ОБСЄ занепокоєні заявами про створення «Малоросії»Міністр закордонних справ Австрії, яка головує зараз в ОБСЄ, Себастьян Курц прокоментував заяву ватажка терористичної організації «ДНР» Олександра Захарченка про створення «Малоросії».

Дещо сповільнена реакція Кремля може свідчити про те, що дії Захарченка були як мінімум несподіваними для російських кураторів. Взагалі ватажок «ДНР» любить робити заяви, які потім стають предметом глузувань, на кшталт погроз дійти до Києва та Львова або порожніх прогнозів про те, що Україні залишилося існувати лише два місяці. Як повідомив російський експерт, директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, проект створення «Малоросії» «висунутий низкою письменників і блогерів, близьких до керівництва «ДНР»: «У самому керівництві «ДНР» багато хто його вважає несерйозним. Тому цей проект радше літературний, аніж політичний. До реальної політики малоросійська ініціатива не має жодного стосунку».

Одним із таких блогерів, до слова, є російський письменник Захар Прилєпін, який активно підтримує бойовиків «ДНР». Саме на його сторінці в Facebook широко висвітлювалася ініціатива створення «Малоросії», а також були оприлюднені тези так званого «конституційного акту».

Загалом, усе говорить про те, що заява Захарченка щодо «Малоросії» дійсно є його особистою ініціативою, що підкорюється так званій «бритві Хенлона» – твердженню про роль людської помилки як причини тієї чи іншої події: «Ніколи не приписуйте злому наміру те, що цілком пояснюється дурістю».

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: