Як змінювалися витрати України на імпорт вугілля?

Читать на русском

Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як за останні роки в Україні змінювалися витрати на імпорт вугілля.

Не потрібно бути великим знавцем питання, щоб знати, що в останні роки Україна почала відчувати проблеми з вугіллям, причому найзначніші – з антрацитом. У першу чергу це пов'язано з окупацією Росією частини територій, на яких розташовані шахти з його видобутку.

Брак власного палива призвів до надзвичайних заходів у енергетиці (які нарешті добігають кінця) та переобладнання теплоелектростанцій з антрациту на більш дешеві й доступні сорти вугілля – і роботи в цьому напрямку ведуться, хоч і не рекордними темпами.

Щодо імпорту вугілля, то найбільшими витрати на нього були ще за Януковича – в 2011 році, коли Україна цілком контролювала всю свою територію. Тоді на його закупівлю на рік ішло близько 2,8 мільярда доларів.

При цьому динаміка до зниження обсягу зарубіжних закупівель спостерігалася вже тоді: в 2013 році на імпорт вугілля з-за кордону пішло майже в півтора раза менше грошей – 2 мільярди доларів.

Початок російської агресії та втрата контролю над частиною шахт не дуже вплинула на обсяги закупівель вугілля за кордоном – замість того, щоб зрости, обсяг імпорту продовжив знижуватися – до $1,8 мільярда в 2014 році, $1,6 мільярда – в 2015-му та $1,5 мільярда – в 2016-му.

Щодо нинішнього року, то вже в перші п'ять місяців витрати на імпорт вугілля склали $1,3 мільярда й збільшилися майже вдвічі – на 85% порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Причому вугілля обійшлося значно дорожче – загальний обсяг закупівель у 2017 році на 1,7% менший, ніж у 2016 році.

З початку року половина імпортного вугілля прибула в країну з Росії, причому на його закупівлю пішов 631 мільйон доларів. Вугілля зі США було зовсім не набагато дорожчим, хоча до України йому довелося подолати дорогу через океан – понад чверть усіх обсягів імпортного вугілля були закуплені в США на суму в 341 мільйон доларів. Третім найбільшим постачальником вугілля в 2017 році виступила Канада, з якої прибуло 8,7% вугілля – воно обійшлося в 110 мільйонів доларів.

Нагадаємо, 10 липня стало відомо, що Україна веде переговори про постачання вугілля антрацитної групи з найбільшою американською вугледобувною компанією – XCOAL Energy&RESOURCES.

30 червня, після візиту президента Петра Порошенка до Вашингтона, президент Дональд Трамп заявив про наміри американської держави поставляти в Україну «мільйони й мільйони» тонн вугілля. Раніше глава української держави розповів про досягнуту домовленість про можливі закупівлі 2 мільйонів тонн вугілля в США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: