Історичне минуле як перешкода майбутньому: чому псуються польсько-українські відносини?

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Проблеми у відносинах між Польщею та Україною існують. Те, що на початку незалежності не актуалізувалася ця тема, нічого не означає.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Дуда, оцінюючи той факт, що МЗС України викликало посла Польщі через заяву Вітольда Ващиковського про те, що «Україна не увійде до ЄС із Бандерою».

Історичне минуле

«Насправді, між польським та українським народами, між елітами є дуже глибокі протиріччя в оцінках історичного минулого. Так буває завжди, коли йдеться про сусідні народи, тим більше польська еліта домінувала на частині українських земель», – зауважив Дуда.

За його словами, те, що проблема актуалізується, цілком нормально, до того ж іще живі свідки та їхні нащадки з обох сторін.

«У нас було близько п’ятисот тисяч депортованих між Польщею та СРСР. Згодом було близько 140 тисяч внутрішньо переміщених, вигнаних із різних міст та переселених на колишні німецькі землі. Поляки так само були виселені з території Західної України. Звичайно, що поки є живі свідки цих подій, проблема буде актуалізуватися. Для нас болючою темою є Закерзоння, де був серйозний польський терор українських сіл. Для поляків болюча тема – Волинь», – розмірковує Дуда.

Бандера: час відкинути міфи

Експерт зауважив, що саме щодо постаті Бандери позиція польської сторони є не зовсім коректною.

Климпуш-Цинцадзе: політикам не слід тлумачити події історичного минулогоВона схвально оцінила ставлення до історичної українсько-польської спадщини за часів президентів двох країн Леоніда Кучми та Александра Кваснєвського.

«Очевидно, така нелюбов поляків до Бандери викликана сприйняттям його як символу. Тому що якщо оцінювати фігуру Бандери, то польській держави він особливих шкоди не чинив. Він не керував підпіллям. Імідж Бандері створили польські журналісти, коли він керував замахом на міністра внутрішніх справ Польщі Перацького, який був дійсно вбитий українським патріотом-терористом», – нагадав він.

За його словами, потім поляки достатньо швидко розплутали цю справу й викрила факти діяльності ОУН, яка на той час була дуже активною.

«Звичайно, як націоналіст Бандера вступив у конфлікт із польською державою. Це було нормально за оцінками українців, тому що Польща проводила шовіністичну політику щодо них. Але коли на Бандеру навішують волинські події, це виключно тиражування міфів. Він був в’язнем німецьких таборів, його брати були вбиті, а сам Бандера не пішов на німецькі умови», – зазначив фахівець.

На його переконання, враховуючи вищесказане, наразі заяви польської сторони радше нагадують експлуатацію символу.

Україна не диктує полякам, кого їм вважати своїми героями, хоча деякі з них не є символами те що некоректного, а взагалі антилюдяного поводження з українцями.

Російська карта

За словами політолога, в україно-польському протистоянні найбільше зацікавлена Росія.

«Розпалювання протистояння їм на руку. Але навряд чи росіянам вдасться серйозно вплинути на ці процеси», – вважає Дуда.

За його словами, є один нюанс, який рятує ситуацію від загострення.

«Є те, що рятує від антиукраїнських заяв польських посадовців. Поляки бояться Росію значно більше й постраждали від їхнього режиму значно сильніше. І в період царської, і в період рядянської Росії. Тому страх перед росіянами врешті може переважити нелюбов до українців», – проаналізував ситуацію Андрій Дуда.

Нагадаємо, голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковський зазначив, що в разі невирішення історичних питань може виникнути ситуація на кшталт тієї, що існує в Греції та Македонії. В українському зовнішньополітичному відомстві висловили розчарування такою позицією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: