Янукович подав до ГПУ заяву про держпереворот – адвокат

Читать на русском
Відповідаючи на запитання, чи зареєстрована ця заява в ГПУ, Сердюк сказав , що наразі заява подана. Захист очікує її реєстрації згідно з чинним законодавством.

Екс-президент Віктор Янукович подав до Генпрокуратури заяву про державний переворот в Україні.

Про це в четвер, 6 липня, біля Оболонського райсуду Києва, де розглядається справа Януковича, повідомив журналістам адвокат Віталій Сердюк, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«У заяві будуть безпосередньо висвітлені всі події, будуть допитуватися ті самі особи, які не захотіли прийти, в тому числі ц пан Луценко (генеральний прокурор – ред.), який не побажав прийти ані в статусі свідка, ані в статусі прокурора, ані в статусі генерального прокурора до цього суду», – сказав Сердюк.

«Прямо звинувачується Віктором Януковичем Аваков (міністр внутрішніх справ – ред.), Кличко (мер Києва – ред.), Луценко ... Також ідеться про Наливайченка (екс-голова СБУ – ред.), Парубія (голова Верховної Ради – ред.), Пашинського (народний депутат – ред.), Турчинова (секретар РНБО – ред.), Тягнибока (лідер партії ВО «Свобода» – ред.), Яценюка (екс-прем'єр – ред.) та інших осіб, які причетні до відповідних подій», – сказав він.

Третій рік після Майдану: чому справа Януковича надійшла до суду саме заразПолітолог розповів, чому справа Януковича надійшла до суду саме зараз, через 3,5 роки після подій на Майдані.

За його словами, ця заява особисто підписана Януковичем. «У рамках цієї заяви будуть встановлені всі акти, які стали умовою ситуації, яка зараз є в Україні», – додав він.

Відповідаючи на запитання про те, чи зареєстрована ця заява в ГПУ, Сердюк сказав: «Наразі заява подана. Захист очікує її реєстрації згідно з чинним законодавством».

Відповідаючи на запитання про те, чи значиться в списку, зазначеному в заяві Януковича про вчинення державного перевороту, чинний Глава держави Петро Порошенко, адвокат сказав: «Питання причетності пана Порошенка до інкримінованих дій має вирішувати слідство на підставі зібраних доказів у своїй сукупності. Питання його відповідальності має бути вивчене, в тому числі й Генеральною прокуратурою, в ході досудового слідства».

За його словами, в поданій Януковичем заяві підкреслюється, що державний переворот вчинила «організована злочинна група осіб, також встановлено належні й допустимі докази».

«Йдеться про умисні, чітко організовані дії на шкоду державі Україна, які полягають у насильницькому захопленні влади в нашій державі. Саме ці дії призвели ... до негативних подій у Криму та втрати територіальної цілісності», – підкреслив Сердюк.

Нагадаємо, 5 липня екс-президент Віктор Янукович заявив, що не братиме участі в судовому процесі в Україні в справі про державну зраду й відкликає своїх адвокатів. Згодом військовий прокурор Руслан Кравченко заявив, що Янукович буде забезпечений державними захисниками в разі відкликання своїх адвокатів.

Сьогодні, 6 липня, суд продовжив розгляд справи колишнього президента України Віктора Януковича, якого звинувачують у державній зраді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: