Третій рік після Майдану: чому справа Януковича надійшла до суду саме зараз

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Дійсно, справа затягнута, але на те є низка причин. Наприклад, лише минулого року були внесені зміни до законодавства для заочного засудження.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи той факт, що через 3,5 роки після Майдану Оболонський суд Києва почав розгляд по суті справи Януковича про держзраду.

«Значний період часу потрібен був для збору доказів. Лише наприкінці минулого року ООН передала головний доказ – лист, згідно з яким РФ мала ввести війська в Україну», – нагадав експерт.

На його думку, поки не варто пов'язувати дозвіл суду на заочне засудження з виборчими мотивами влади.

«По-перше, сам процес може бути досить тривалим. Передбачити, скільки часу він займе, неможливо. По-друге, очевидно, що обвинувачені подаватимуть апеляцію. Якщо процес буде завершений хоча б у першій половині 2018 року, то можна буде вважати, що це зроблено під вибори. Але поки рано про це говорити», – зазначив Леонов.

Політолог підкреслив, що для Луценка справа проти «сім'ї» дійсно є історично важливою, й тому саме він перебуває в епіцентрі процесу.

«Звичайно, для політичного майбутнього Луценка справа Януковича є неймовірно важливою. Генпрокурору, який доведе такий процес до логічного завершення, це дасть величезні бонуси. У випадку з Луценком ці бонуси йому потрібні як політику. Він ніколи не припиняв бути політиком. Цю справу й має вести саме політик. Якщо ж процес буде провалений, то пояснити, чому так сталося, йому буде дуже важко», – проаналізував Олександр Леонов.

Нагадаємо, в квітні 2017 року генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що судовий процес над Януковичем триватиме кілька місяців. Загальний показник рівня відповідальності генпрокурора – 33%.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: