Луценко: справу Лозового можуть перекваліфікувати

Читать на русском
За словами Луценка, на момент подачі подання слідство вичерпало всі методи дізнатися, звідки взялися такі готівкові гроші в нардепа Лозового.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає, що зміна свідчень нардепом Андрієм Лозовим може призвести до зміни кваліфікації справи з несплати податків на незаконне збагачення.

Про це він заявив після засідання регламентного комітету Верховної Ради, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Я задоволений рішенням сьогоднішнього комітету в тій частині, що це рішення дає можливість розгляду мого подання депутатами Верховної Ради. Впевнений, що сьогодні було наведено достатньо фактів та доказів, документів, для того, щоб підтримати подання про зняття недоторканності для продовження досудового слідства та ймовірного висунення підозри Лозовому в несплаті податків», – сказав Луценко.

Список Луценка: чому ГПУ не має претензій до нардепів із «Батьківщини»Політичний експерт пояснив, чому ГПУ має подання щодо представників усіх політичних партій, окрім Батьківщини.

«Я не можу пояснити, звідки в людини, яка отримує 230 тисяч гривень за все своє трудове життя, можуть з’явитися в готівковій формі сотні тисяч доларів, євро, гривень. У сумі це – за розрахунком на період заповнення декларації – складало близько 9 мільйонів гривень. Пояснити це слідство не змогло. А тому обґрунтовано вважаємо, що з цієї суми треба сплатити податки», – наголосив він.

За словами генпрокурора, на допиті Лозовой не назвав джерела походження свого майна: «Він говорив про те, що мав спадок – будинок та землю – у Рівненській області. Ми вивчили ці питання: у всіх державних реєстрах нерухомості ані за депутатом Лозовим, ані за його прадідом жодної власності там не було».

«Депутат також говорив, що отримав від діда, який проживав на території Російської Федерації, піаніно та будинок. У будь-якому разі, й це не пояснювало надходження таких готівкових коштів у народного депутата. Сьогодні Лозовой і його захист змінили свідчення й говорять, що його московський дід подарував йому не будинок, а коштовності й гроші. Це може бути, але тоді треба показувати, в який спосіб це відбувалося. Ми цю версію також перевіримо», – додав Луценко.

Він не виключає, що можуть з’явитися «ще більш екзотичні» версії.

ГПУ допускає використання даних прослуховування в справі зняття недоторканностіГенеральний прокурор Юрій Луценко передав правову позицію щодо можливості застосування даних, отриманих під час негласних розшукових дій (прослуховування), щодо депутатів України.

Генпрокурор обурився: «Уже після того, як депутат дізнався про проблеми з Податковою, після надсилання йому податкового повідомленні-рішення, коли пройшло 10 днів на оскарження цього ППР, Лозовий нічого не вдіяв. І лише після того, як я подав подання, захист Лозового оскаржив у суді це податкове повідомлення-рішення».

За словами Луценка, на момент подання «слідство вичерпало всі методи дізнатися, звідки взялися такі готівкові гроші в нардепа Лозового».

Він наголосив, що судове оскарження не зупиняє справу. «Я дуже сподіваюся, що з Лозового знімуть депутатську недоторканність, і він не зможе не ходити на цей суд, і тому суд відбудеться швидко, чесно й прозоро».

«Якщо суд оцінить імовірні свідчення Лозового та його захисту і скаже, що дійсно московський дід передав йому коштовності та гроші, й закриє (справу – ред.), напевно, й ми тоді приймемо це рішення. Але якщо цього не буде встановлено, я вважаю, що податки платити мають усі, але депутати – в першу чергу», – сказав генпрокурор.

«Якщо Лозовой припинить розмови про продаж ялинок у 14 років … про піаніно за тисячу гривень, ціна якого не співставна з 9 мільйонами, а почне давати правдиві свідчення…», – припустив він інший варіант.

«Але ви ж бачите, що він сьогодні уникає таких відповідей, бо деякі варіанти відповідей можуть змінити кваліфікацію з несплати податків на незаконне збагачення, а це набагато серйозніша стаття. Бо якщо несплата податків може бути вичерпана сплатою податків, то незаконне збагачення ніяк цим не вичерпується», – заявив Луценко.

Він також пояснив алгоритм перевірки несплати податків. Генпрокуратура просить Державну фіскальну службу провести перевірку, ДФС перевіряє й складає акт, доводить його до відома фігуранта, отримує пояснення і складає податкове повідомлення-рішення, яке слід надсилати на місце роботи, проживання фігурантам, йому або його родичам.

«ДФС повідомила нам, що надіслала його за місцем проживання. Після цього протягом 10 днів фігурант міг його оскаржити, але цього не зробив», – наголосив генпрокурор.

За словами Луценка, ГПУ вважала, що ДФС виконала всі формальні дії, всі можливі джерела надходжень депутата перевірили – і фіскальна служба права, але звернулася ще до Державної експертизи Мін'юсту.

«Київський науковий інститут судових експертиз надав висновок: розрахунки ДФС правильні, Лозовой має сплатити 1 мільйон 700 з лишком гривень. Після цього я звертався до Верховної Ради», – сказав він.

Раніше комітет із питань регламенту та організації роботи Верховної Ради заявив, що Генеральна прокуратура недостатньо обґрунтувала докази в справі народного депутата від фракції Радикальної партії Андрія Лозового.

Під час засідання Лозовой подав заяву до НАБУ про приховування майна генпрокурором Юрієм Луценком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: