Новий союзник України? Що показала зустріч Макрона і Порошенка

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

26 червня в Парижі відбулися перші переговори між президентами України Петром Порошенком і Франції Еммануелем Макроном. Візит можна вважати вдалим для України – Макрон чітко розставив всі крапки над «і», назвавши Росію агресором і заявивши про перезавантаження Нормандського процесу щодо мирного врегулювання на Донбасі. Однак багато в чому цим дипломатичним успіхом Україна зобов'язана самій Росії, яка намагалася впливати на виборчий процес у Франції, підтримуючи суперника Макрона – Марін Ле Пен.

Якщо недавній візит Петра Порошенка до Вашингтона залишив ґрунт для сумнівів, чи вдалося президенту України знайти контакт із Трампом, то поїздка до Парижа 26 червня, очевидно, включила Макрона до переліку друзів України. Президенти зустрілися, тепло привіталися, а також провели спільну прес-конференцію. Під час спілкування з пресою Еммануель Макрон не став грати в дипломатію, а прямо назвав Росію агресором: «Агресія виходить від Росії, тобто агресором є не Україна. Також ми визнаємо, що анексія Криму є незаконною, значить, ми всі знаємо, хто розв'язав війну і в якій ситуації ми перебуваємо».

В Адміністрації Порошенка розповіли про «формулу Макрона»«Формула Макрона» передбачає реалізацію Мінських угод за допомогою конкретних практичних кроків.

Також президент Франції запропонував реанімувати Нормандський формат урегулювання війни на Донбасі. «Ми підтримуємо ідею можливості активного співробітництва саме в «нормандському форматі» із залученням ОБСЄ. Це те, що я пропонував всім сторонам», – заявив Еммануель Макрон, запропонувавши почати з відведення військових сил і озброєнь, допуску іноземних спостерігачів і звільнення заручників.

Нагадаємо, до так званої «нормандської четвірки» входять високопоставлені представники Німеччини, Франції, Росії і України. Суть формату – знайти прийнятну формулу врегулювання ситуації в нашій країні, а також шляхи реалізації Мінських угод. Остання зустріч «четвірки» на рівні президентів цих держав відбулася у жовтні 2016 року.

Навіть у питаннях історії Еммануель Макрон встав на сторону України, вирішивши нещодавню дискусію про те, ким насправді була Анна Київська – середня дочка Великого князя київського Ярослава Мудрого і королева Франції. 29 травня, під час своєї зустрічі з Макроном, президент Росії Володимир Путін спробував переписати історію, заявивши, що французько-російські відносини почалися з шлюбу Анни Ярославни з Генріхом I у 1051 році. «Освічена французька публіка знає про російську Анну – королеву Франції», – заявив Путін, викликавши бурю кпинів, оскільки 1051 року Москви і Росії просто не існувало.

Тим часом Еммануель Макрон підкреслив, що Анна Ярославна була дуже важливою фігурою саме для україно-французьких відносин. «Між нашими країнами дуже глибока історія. І ви цьому присвятили деякий час сьогодні, щоб віддати належне Анні Київській. Ви показали, наскільки глибоко вкорінені наші давні стосунки», – сказав Макрон, звертаючись до Петра Порошенка.

Результати паризької зустрічі викликали нервову реакцію в Росії. Зокрема, відомий російський політик, довірена особа Володимира Путіна – Сергій Марков заявив, що «Макрон після зустрічі з Порошенком активно підтримав київський репресивний режим». «Він назвав Росію агресором на Донбасі. Жорстко заявив, що Росія силою відібрала Крим у України. Щоправда, назвав мінський процес безальтернативним», – обурювався Марков у своєму Facebook.

Згадав Сергій Марков і про Анну Ярославну, заявивши, що Макрон «позбавив її національності, назвавши українкою». «Європа вже більше трьох років підтримує політику репресій київського режиму. І буде підтримувати. Пора Росії полишити надії і змінити політику на більш активну», – закінчив Марков.

Клімкін: Макрон не дасть Росії «тягнути кота за хвіст»Президент Франції Емманюель Макрон обрав позицію, яка полягає в тому, щоб не давати російській стороні затягувати час.

Власне кажучи, політики РФ самі винні в такому до себе ставленні з боку президента Франції. Під час нещодавньої передвиборної кампанії Росія активно підтримувала головного суперника Макрона – Марін Ле Пен. Пані Ле Пен відкрито симпатизує політиці Володимира Путіна, а також висловлювалася на підтримку анексії Криму.

У зв'язку з цим діяльність деяких російських ЗМІ викликала гнів Еммануеля Макрона. Зокрема, на тій же зустрічі з Путіним 29 травня президент Франції назвав їх «органами пропаганди»: «Коли ЗМІ поширюють безсоромну брехню, це вже не журналісти... Russia Today і Sputnik ведуть себе не як преса, а як агенти впливу і органи пропаганди, причому брехливої ​​пропаганди», – заявив французький лідер.

Таким чином, Еммануель Макрон, очевидно, не пробачив Росії інформаційні спецоперації під час президентських виборів і подав про це потужний сигнал Петру Порошенку. Мати в союзниках Францію (а Еммануель Макрон користується великою підтримкою громадян своєї країни) дуже цінно для України, особливо в ситуації, коли не дуже зрозуміло, яку сторону займає Дональд Трамп.

Денис Попович, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: