Хронологія українсько-американських зустрічей: яких результатів досягали українські президенти

Читать на русском

Від початку незалежності нашої держави президенти України і США провели 18 важливих зустрічей і переговорів: «Слово і Діло» відстежило їхні результати.

Першим у новітній історії України візитом можна вважати виступ президента США Джорджа Буша у Верховній Раді УРСР в Києві 1 серпня 1991 року, ще до проголошення незалежності.

У промові, яка в американських ЗМІ отримала назву «котлета по київськи» (chicken Kiev), Буш виступив противником незалежності України і оперував такими поняттями, як «самогубний націоналізм, заснований на етнічній ненависті» і «безнадійний курс ізоляції» та пропонував не виходити з СРСР, а користуватися правами «широкої автономії».

Українські націоналісти жорстко розкритикували виступ Буша, зокрема, Іван Драч після виступу сказав, що Буш звучав «менш радикально, ніж місцеві комуністи».

У США належно оцінили боягузливий виступ свого президента, і під час виборчої кампанії 1992 року на багатьох зустрічах Буша з'являвся чоловік в костюмі курки, а сама промова вважається однією з найгірших в історії Сполучених Штатів.

Першим офіційним візитом українського президента до США стала поїздка Леоніда Кравчука 5-7 травня 1992 року, за підсумками якої між урядами України і США було підписано меморандум про взаєморозуміння. Наступна зустріч Кравчука з новим президентом США Біллом Клінтоном відбулася в аеропорту «Бориспіль» у січні 1994 і не ознаменувалася жодними істотними домовленостями.

1994-ий узагалі виявився багатим на зустрічі українських і американських президентів – у березні того року Кравчук і Клінтон підписали спільну заяву про розвиток дружби і співпраці між Україною і США, а в листопаді вже новообраний Леонід Кучма відвідав США, де підписав Хартію українсько-американського партнерства, дружби і співробітництва.

Наступна зустріч відбулася в Україні у травні 1995 року – на ній були підписані спільна заява про двостороннє економічне співробітництво та безпеку і оборону, а також підтверджені зобов'язання США надати $250 мільйонів на покриття потреб в критичному імпорті на рік.

У лютому 1996 року Кучма вирушив у США, де підписав з Клінтоном спільну заяву про підтримку демократичних і ринкових процесів в Україні.

Під час наступної поїздки Кучми до Вашингтону в травні 1997 року Україна була визнана центральноєвропейською державою і отримала підтвердження раніше наданих гарантій безпеки.

1999 року Кучма здійснив ще два візити до США – у квітні й грудні. Перший відбувся у рамках присвяченого кризі в Косово саміту НАТО, за підсумками якого члени альянсу схвалили стратегію реагування на виклики і можливості 21 століття. Під час другого візиту відбулися переговори між Кучмою і Клінтоном про посилення українсько-американського співробітництва, а також здійснення економічної та адміністративної реформ в Україні та боротьбу з корупцією.

Візит до України Клінтон здійснив у червні 2000-го. Президенти обговорили можливість закриття Чорнобильської АЕС. Крім того, Україна отримала підтвердження зобов'язаннь США надати $78 мільйонів на чорнобильський фонд «Укриття» і $25 мільйонів на програму розвитку малого підприємництва.

Наступна зустріч українського і американського лідерів відбулася в Сполучених Штатах у квітні 2005 року за участю нових осіб: президентів Віктора Ющенка і Джорджа Буша-молодшого. На ній було підписано спільну заяву «Порядок нового століття для українсько-американського стратегічного партнерства», де йшлося про підтримку США української ініціативи вступу до Світової організації торгівлі та запрошення України до участі в «розширеному діалозі» щодо вступу в НАТО.

Візит Буша в Україну відбувся навесні 2008 року. Під час зустрічі з Ющенком був підписаний план дій Україна-США на 2008-2009 роки і дві угоди: про торгівлю та інвестиційну співпрацю і про співпрацю в сфері дослідження і використання космічного простору в мирних цілях. Варто зазначити, що цей візит Буша наразі є останніми за часом відвідинами України главою американської держави.

У жовтні 2008 року Ющенко знов зустрівся з Бушем-молодшим у США і обговорив питання двостороннього співробітництва, безпеки та інтеграції України до євроатлантичних структур і енергетичного співробітництва країн.

2010 року новообраний президент Віктор Янукович відбув до США на саміт з ядерної безпеки, де домовився з Бараком Обамою працювати над відповідними питаннями, а у відповідь отримав підтвердження гарантій США надати $250 мільйонів на забезпечення безпеки Чорнобильської АЕС.

Наступного разу Янукович зустрівся з Обамою в кулуарах саміту НАТО в Чикаго, де американський президент подякував йому за збереження присутності українських миротворців в Афганістані, вивезення з України високозбагаченого урану і відмову від продажу Ірану зварювальних технологій.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в середині листопада США передадуть Україні військові радариСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Після початку російської агресії, у вересні 2014 року, президент Петро Порошенко провів переговори з Бараком Обамою, під час яких американський президент підтримав дипломатичне вирішення кризи на Донбасі і пообіцяв надати Україні пакет допомоги в розмірі $46 мільйонів. Однак на прохання Порошенка про постачання летальних озброєнь з США Обама так і не відповів.

Наступна зустріч Порошенка і Обами відбулася навесні 2016 року в рамках саміту з ядерної безпеки – на ній президент США підтвердив готовність надати третій транш кредитних гарантій після формування українського уряду.

Вчорашні перемовини Порошенка з першими особами США і Дональдом Трампом ознаменувалися кількома результатами: Україна отримала тверду підтримку свого суверенітету, територіальної цілісності й незалежності, а Трамп доручив розширити військово-технічну співпрацю між країнами.

Крім того, адміністрація президента Сполучених Штатів обіцяла сприяти звільненню українських заручників, яких утримують на території ОРДЛО. Також міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив про підтримку з боку США режиму санкцій проти Росії як країни-агресора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: