Як долають сміттєву кризу мери України?

Читать на русском

Поки ситуацією навколо вивезення сміття зі Львова займається ціла урядова комісія з міністрів і екологів, а в Києві біля будівлі АП голодують однопартійці Андрія Садового з вимогою зняти «сміттєву блокаду», аналітики «Слова і Діла» підготували огляд обіцянок мерів великих міст країни щодо вивезення і переробки побутових відходів.

За даними аналітиків порталу, мери понад половини обласних центрів України давали ті чи інші обіцянки щодо утилізації сміття.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий пообіцяв ліквідувати Грибовицьке сміттєзвалищеСказано 6 вересня 2011 р.Статус обіцянки: Не виконано

Безумовним чемпіоном за кількістю таких обіцянок, як нескладно здогадатися, був саме Садовий. Із 2006 року він обіцяє місцевим жителям вирішити проблему Грибовицького сміттєвого полігону, проте з того часу він вже провалив свою датовану 2011 роком обіцянку раз і назавжди ліквідувати звалище в Грибовичах.

Після загибелі чотирьох людей під час пожежі на звалищі в травні 2016 року мер Львова встиг дати з десяток нових «сміттєвих» обіцянок.

Найактуальнішими з них є три: побудувати сміттєпереробний завод, полігон твердих відходів і комплекс із сортування сміття та рекультивувати Грибовицьке сміттєзвалище.

Що стосується інших мерів, в активі яких є провалені обіцянки щодо побутових відходів, то аналітики порталу нарахували ще двох: це міські голови Полтави Олександр Мамай та Тернополя Сергій Надал.

Так, Надал ще в 2010 році обіцяв ввести в експлуатацію сміттєсортувальну лінію, а в 2013 – побудувати полігон для рідких відходів. У свою чергу Мамай теж провалив обіцянку 2010 року збудувати сміттєпереробний завод.

Єдиним мером, у якого на сьогодні є виконані обіцянки щодо вирішення проблеми побутових відходів, є міський голова Рівного Володимир Хомко. Ще в 2012 році завершилося будівництво сміттєпереробного заводу і він розпочав роботу. Варто зазначити, що обидві обіцянки політика були програмними.

Обіцянки інших міських голів на цю тему можна поділити на два типи – це будівництво потужностей з переробки сміття або полігонів для його зберігання, чи досить слизькі запевнення про «вирішення проблеми» зі сміттям.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: