«Візьми і не зроби»: львівське сміття може «потопити» мера Садового і його партію

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Проблему Львова за бажання можна було не доводити до таких масштабів, адже «сміттєва справа» стала вже не лише львівською, але й загальноукраїнською.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, оцінюючи діяльність львівського мера Андрія Садового і його партії «Самопоміч» у контексті «сміттєвої проблеми».

«Сміттєва історія» – свідчення того, що іноді в українській політиці можуть ухвалюватися або навпаки – не ухвалюватися будь-які абсурдні рішення за рахунок населення для того, щоб зменшити рейтинги опонента», - констатував Каспрук.

Експерт підкреслив, що для Садового ця проблема стала серйозним ударом, і не тільки іміджевим.

«Жодна посада не може бути довічною. Садовий багато зробив для Львова, але ця історія для городян може стати останньою краплею: мер не зміг впоратися з ситуацією. Рішення вивозити сміття в інші міста було за межею розумного. Рівень підтримки Садового в регіоні дозволяв йому вирішити питання відкриття сміттєвого полігону. Не можна було поводитися так, як він поводився. Виглядало так, що Садовий повністю втратив важелі управління львівською політикою – тиск, який на нього чинився, його дезорієнтував», - міркує політолог.

Як довго і чому голодували українські політики?Сьогодні депутат «Самопомочі» Олег Березюк оголосив голодування з вимогою вирішити проблему «сміттєвої блокади» Львова: «Слово і Діло» підготувало огляд найгучніших і рішучих відмов від вживання їжі в українському політикумі.

Фахівець додав, що в результаті ситуація отримала формат: Садовий не зміг, а Банкова не стала допомагати.

«Банкова, можливо, не стільки заважала Садовому, скільки не допомагала. Є питання, які можна вирішувати на регіональному рівні, а є питання загальноукраїнського рівня. Від початку львівська «сміттєва історія» - це регіональна проблема. Чому ж Садовий не вирішив її, а перевів на державний рівень? При цьому було зрозуміло, що це його больова точка», - пояснює фахівець.

На його переконання, Садовий дійсно недопрацював, хоча можливості успішного партнерства в питанні захоронення сміття у нього були. Принаймні, можна було залучити сусідню зі Львовом Польщу, яка успішно вирішує свої екологічні проблеми.

«Здається, львів'янам це все набридло. Те, що відбувається, нагадує, як мафія в Неаполі кілька років тому перетворила місто й околиці на смітник. Львівське сміття може «втопити» не лише Садового і його партію, а й змінити політичні розклади, особливо якщо будуть оголошені дострокові вибори», - резюмував Віктор Каспрук.

Нагадаємо, в БПП вимагають відставки львівського мера. «Слово і Діло» зафіксувало 334 обіцянки Андрія Садового, значна частина яких отримала статус «виконано». Загальнийпоказник рівня відповідальності політика - 42%.

Між тим, лідер фракції «Самопоміч» у парламенті Олег Березюк продовжує голодування. Огляд найгучніших відмов від їжі в українському політикумі – в матеріалі «Як довго і чому голодували українські політики?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: