«Косметичний ремонт» під виглядом реформ: що відбувається в силовому блоці та чим незадоволені в ЄС

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Реформування правоохоронної системи має проводитися за єдиною концепцією і стратегією та під одним керівництвом. Така стратегія була запропонована ще 1993 року. Крім неї, були розроблені, затверджені, але не реалізовані відповідні документи у 2005 і 2007 роках.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи інформацію про те, що в ЄС розкритикували роботу Генпрокуратури і СБУ.

«Як би це не прозвучало, але не все було поганим за Радянського Союзу. Деякі елементи системи, інститути були прийнятні. Нинішня ж реформа правоохоронної системи - порожнє заняття», - констатував Вовк.

«Немає змін ані в ГПУ, ані в СБУ, ані в інших органах правоохоронної системи. Тільки в поліції відбулися зовнішні зміни, але внутрішньо ця структура залишилася незмінною. І це не вина перших осіб. Це проблема відсутності юристів-професіоналів, які мислять системно і працювали б не на олігархів і власні інтереси, а на побудову правової держави. А зараз це не реформування, а «ремонт», після якого відразу трапляються поломки», - міркує експерт.

На його переконання, повинна бути запропонована концепція одночасного створення нової фіскальної системи, ГПУ, СБУ, ДБР.

«Розпорошення зусиль, створення спочатку одного органу, потім іншого, перетасовування функцій між ними - помилковий напрямок, який свідчить про відсутність системності в розумінні державного будівництва у більшості посадових осіб АП, Верховної Ради і уряду», - підкреслив він.

За рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянкуЗа перший рік роботи в Генеральній прокуратурі України Юрій Луценко зміг виконати лише 12% власних обіцянок.

При цьому, уточнив фахівець, не у всьому потрібно орієнтуватися на західні зразки.

«У нас ще немає грунту для роботи всіх тих установ, які працюють в Європі і США. У низці випадків просто не потрібно створювати ті чи інші підрозділи, бо вони не зможуть у нас працювати», - додав Вовк.

За його словами, зміна керівництва ГПУ чи СБУ не підвищить їхню результативність.

«Що Генпрокуратура, що СБУ - залежні від президента України. Якщо у кріслі Грицака в СБУ опиниться, скажімо, Демчина, а замість Луценка прийде Столярчук, нічого не зміниться. Зміни можливі тільки за наявності відповідальності у керівництва держави й готовності призначати осіб, які знаються на роботі правоохоронної системи», - проаналізував Василь Вовк.

Нагадаємо, за рік роботи в Генпрокуратурі Юрій Луценко виконав тільки кожну дев'яту свою обіцянку.

У свою чергу, аналітики порталу «Слово і Діло» зафіксували лише п'ять обіцянок голови СБУ Василя Грицака, дві з яких мають статус «виконано».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: