Янукович та Інтерпол: українська правоохоронна система – за крок від грандіозного фіаско

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

На початку травня Інтерпол оголосив про зняття з розшуку екс-президента Віктора Януковича, його сина Олександра і ще кількох чиновників тієї епохи. Відтепер ГПУ залишилася сам на сам із необхідністю пошуку доказів провини колишніх чиновників.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Програна битва ГПУ. До яких наслідків може призвести рішення Інтерполу?» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«У 2014 році Порошенко заявив, що в базі розшуку Інтерполу перебувають 27 колишніх соратників Януковича, пізніше в ГПУ повідомили про 22 таких чиновників. Тепер і зовсім в Інтерполі зняли низку персон з розшуку. Інтриги додає той факт, що рішення Інтерполу ухвалене напередодні початку розгляду в Оболонському райсуді Києва справи про держзраду екс-президента», - розповідає політолог.

«Гроші Януковича»: шкура невбитого ведмедя чи витівки Трампа?Журналіст, блогер Максим Кречетов міркує про версії походження так званих «грошей Януковича».

За правилами Інтерполу, нагадав він, особу, щодо якої не обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, не може бути оголошено в міжнародний розшук.

«ГПУ, звичайно, планує оскаржувати це рішення та паралельно вносити зміни в законодавство з урахуванням вимог Інтерполу. Але згадуючи заяву Луценка про те, що його мета в ГПУ – розслідування злочинів, скоєних режимом Януковича та покарання винних, – виглядає, що ситуація зайшла в глухий кут. Підозра в зраді та посяганні на територіальну цілісність Януковичу не було вручено належним чином, а сам він використовує судові засідання швидше як майданчик для піару», - аналізує Радчук.

Тим часом, додав експерт, Янукович і Ко чинять опір та намагаються виправдатися в міжнародних судах, зокрема, в Європейському суді з прав людини.

На його погляд, сценарії розвитку подій в таких обставинах можуть бути непередбачуваними, а всі дані обставини породжують недовіру суспільства до дій влади.

Якщо Інтерпол вже не шукає Януковича і Ко, то як пояснити українцям сенс їх заочного засудження? Буде виглядати так, що судові процеси по Skype навмисне придумали для того, щоб в дійсності не карати винних.

На його думку, рішення Інтерполу та дії влади породжують конспірологічні теорії «змови», настрій «зради» в суспільстві.

«Також є питання до роботи самої ГПУ. По-друге, чимало ризиків «повзучого реваншу» тягне слабо реформована судова система. Рішення Інтерполу - лише один з перших сигналів того, що з українською судовою системою треба щось негайно робити. Адже три роки - достатній час для того, щоб створити всі законодавчі умови для реформування судової системи та поновлення суддівського корпусу. По-третє, рішення Інтерполу завдає чималої шкоди міжнародному іміджу України», - оцінює політолог ризики для України в зв'язку з рішенням Інтерполу.

Рішення Інтерполу, на його погляд, важливе й тим, що після нього в очах світової спільноти покарання винних у подіях на Майдані – лише місцеві «розбірки».

«Замість цього у екс-президента Януковича і його поплічників відкриваються чудові перспективи: на тлі чергової політичної кризи вони можуть (навіть не особисто) повернутися в новому амплуа, а згодом – за допомогою нереформованої судової системи - взагалі зняти з себе будь-які звинувачення», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Програна битва ГПУ. До яких наслідків може призвести рішення Інтерполу?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: