У Євросоюзі розкритикували роботу Генпрокуратури та СБУ

Читать на русском
В місії вважають, що генеральний прокурор Юрій Луценко виявився більше зацікавлений у полюванні на представників попереднього режиму, аніж у реформуванні прокуратури.

В Європейському союзі повідомили, що Генпрокуратура України розпустила підрозділ, який опікувався реформами, а СБУ не реагує на пропозиції європейських партнерів щодо реформування.

Про це пише брюссельське видання EUObserver з посиланням на керівника Консультативної місії ЄС (КМЄС) Кястутіса Ланчінскаса, «Слово і Діло».

Луценко має намір відновити офіс реформ ГПУСказано 12 травня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Зокрема, в місії вважають, що генеральний прокурор Юрій Луценко виявився «більше зацікавлений у полюванні на представників попереднього режиму, аніж у реформуванні прокуратури», передає видання позицію Ланчінскаса.

Ланчінскас додав, що до кінця поточного року ГПУ має намір скоротити кількість прокурорських працівників з 18 до 10 тисяч, але «досі незрозуміло, як вони це робитимуть».

Занепокоєння місії викликає те, що генпрокурор розпустив департамент, що опікувався реформуванням відомства. Цей підрозділ відповідав також за співпрацю з КМЄС. У місії «досі чекають на пояснення цього кроку», каже Ланчінскас.

Також у КМЄС є претензії до Служби безпеки України. Видання наводить слова неназваного дипломата про те, що СБУ нині намагається «притискати» активістів і журналістів. Керівник місії заявив, що «чув такі звинувачення», але не може змістовно коментувати їх через відсутність співпраці зі службою.

Ланчінскас розповів, що НАТО та ЄС спільно запропонували СБУ концепцію реформування.

«Серед іншого, мета реформи – зменшити рівень таких зловживань владою (з боку СБУ). Передбачається інтеграція СБУ із євроатлантичними структурами, служба має передати правоохоронну функцію та слідство іншим органам», - пояснив він.

В СБУ наразі проігнорували запропоновану концепцію. «Ми досі чекаємо на їхню відповідь», - заявив Ланчінскас.

Зазначимо, за рік роботи в Генпрокуратурі Луценко виконав лише кожну дев'яту обіцянку.

Він визнав, що нерідко поспішає озвучувати терміни щодо завершення тієї чи їншої справи і часто запізнюється з виконанням власних обіцянок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: