Схеми на полігонах, голодування на місцях: політичні війни довкола «сміттєвої проблеми» Львова

Читать на русском
Катерина Одарченкополіттехнолог

Ситуація зі сміттям у Львові – це не тільки особиста проблема Садового, а комплексна ситуація, пов'язана з бюджетом міста, формою власності полігону та низкою інших факторів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політтехнолог Катерина Одарченко, засновник компанії SIC Group Ukrainе, оцінюючи загострення ситуації з накопиченням сміття у Львові і заяву про голодування голови фракції «Самопоміч» Олега Березюка.

«Ані для кого не секрет, що на сміттєвих полігонах існують певні корупційні схеми. Скажімо, сміття має бути захоронене за певною технологією, а його просто звозять і накопичують. Є проблема відсутності державної стратегії його переробки. Країни, які є більш екологічно успішними, використовують модель державно-приватного партнерства в питаннях переробки сміття на базі полігонів, інвестицій у ці доволі дорогі підприємства», - аналізує Одарченко.

Експерт підкреслила, що ситуація пов'язана і з іншою проблемою, яка стосується виробників упакування.

«Виробник упаковки повинен платити за переробку сміття. Якщо раніше існувала корумпована структура «Укрекоресурси», яка фактично нічого не переробляла, то після скасування норми про те, що вона зобов'язана займатися переробкою, взагалі виник вакуум», - каже Катерина Одарченко.

Скільки в Україні накопичилося сміття, що з ним робити даліНа даний момент в Україні накопичилося близько 36 млрд тонн сміття, з яких 1,6 млрд – токсичні і вкрай небезпечні відходи (елементи живлення, люмінесцентні лами, інше).

Виробники упаковки, пояснила вона, не платять достатньо коштів для її переробки, а держава не пропонує переробці реальної альтернативи.

«Українські підприємці не вважають за потрібне інвестувати в переробку, тому що економіка нестабільна і незрозуміло, коли ці гроші можна буде повернути з прибутком. Тож слід дивитися на ситуацію більш комплексно й широко, ніж як просто на локальну львівську проблему», - підкреслила політтехнолог.

Що ж стосується політичної складової цього питання, то, за її словами, зазначена тема популяризується з метою зниження підтримки мера Андрія Садового і його партії «Самопоміч».

«Технологічно це індикатор нездатності цієї політичної сили організувати діяльність на місцях. Але в цій ситуації недостатньо місцевого бюджету для того, щоб організувати роздільне збирання сміття, побудувати завод», - аналізує Одарченко.

Експерт уточнила, що зараз є спроби Львова підписати угоди для утилізації сміття в інших регіонах.

«Наприклад, звучить ідея возити сміття у Дніпропетровськ, бо у місцевого мера Філатова система утилізації відлагоджена. Звичайно, це нераціонально і є певною формою політичної війни», - додала вона.

«БПП вигідно знизити рейтинг Садового і «Самопомочі», тому що вони грають в одному електоральному секторі. Те, що Березюк оголосив голодування, – спосіб привернення уваги. На Західній Україні триває публічна кампанія з приводу цієї проблеми. Але щодо самого голодування – важливий сам інформаційний привід», - проаналізувала Катерина Одарченко.

«Слово і Діло» зафіксувало 71 обіцянку Олега Березюка. Загальний показник рівня його відповідальності склав 52%.

Нагадаємо, минулого тижня прем'єр Гройсман заявив, що у Львова було достатньо коштів на «золотий» полігон. Мер Львова вважає такі висловлювання «хамством».

Детальніше про проблему відходів і звалищ в Україні - у матеріалі «Скільки в Україні накопичилося сміття, що з ним робити далі»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: