Набув чинності закон, який скасовує обов'язкове використання печатки в бізнесі

Читать на русском
Закон виключає із законодавства вимоги про обов'язкове використання печаток, незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання, а також можливість визнання документа недійсним у зв'язку з відсутністю відбитка печатки.

Відсьогодні відміняється обов'язкове використання печаток у бізнесі. Це повинно допомогти Україні піднятися в рейтингу Doing Business на два пункти.

Про це повідомляє 112 Україна, передає «Слово і Діло».

Два роки тому бізнес в Україні звертав менше уваги на корупцію – дослідженняНедавнє дослідження агентства Ernst&Young про рівень корупції в бізнесі вивело Україну на верхній рядок рейтингу найкорумпованіших країн: «Слово і Діло» підготувало інфографіку по ідентичних дослідженнях цих аудиторів.

Даний закон виключив з ряду актів згадки про обов'язкове використання печатки. З сьогоднішнього дня документи вважаються достовірними за умови підпису уповноваженої на це особи.

Крім того, запроваджується штраф від 850 до 1700 грн за вимагання службовою особою документа з відбитком печатки або нотаріальним посвідченням (останнє - в разі, якщо цього не передбачено законодавством).

Автори законодавчої ініціативи додали у пояснювальній записці до законопроекту при подачі в Раду, що три роки тому був впроваджений перехід від обов'язкового до добровільного використання печаток у бізнесі, що викликало багато плутанини. Не у всіх законодавчих актах замінили норму про обов'язковість використання печатки, а іноді прописували обов'язкове використання печатки, якщо вона є, а не в разі ухвалення відповідного рішення підприємством.

Таким чином, підприємцям складно було зрозуміти, коли печатка потрібна, а коли - ні, і це не заважало чиновникам вимагати документи саме з відбитком печатки.

У квітні Порошенко підписав закон про скасування обов'язкового використання печаток на документах.

Нагадаємо, днями Президент підписав скасування «закону Савченко».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: