«Укртрансгаз» розпочинає надання послуги зберігання газу в ПСГ без розмитнення

Читать на русском
Укртрансгаз заявив про надання послуги зі зберігання природного газу на базі 10 підземних сховищ протягом 1095 днів без оплати податків і митних платежів.

ПАТ «Укртрансгаз» заявив про надання послуги зі зберігання природного газу на базі 10 підземних сховищ (ПСГ) протягом 1095 днів без оплати податків і митних платежів.

Як повідомила прес-служба компанії, це стало можливим в рамках наказу №45 Енергетичної митниці Державної фіскальної служби від 1 червня 2017 року, яким компанії дано дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу на базі українських ПСГ, передає «Слово і Діло».

Директора філії «Укртрансгазу» підозрюють в махінаціях на 340 мільйонів гривеньПоліція підозрює начальника філії «Виробниче ремонтно-технічне підприємство» Укргазенергосервіс ПАТ «Укртрансгаз» в причетності до махінацій з тендерами ТОВ «Український сучасний турбінний комплекс» на суму 340 мільйонів гривень.

«Створення такого складу дозволяє компаніям, в тому числі іноземним, зберігати газ на території України протягом 1095 днів без сплати будь-яких податків і митних зборів при подальшому транспортуванні природного газу з території України. Таким чином, в українському законодавстві усунені всі правові бар'єри для надання нерезидентам послуг із зберігання природного газу в ПСГ», - відзначили в компанії.

У прес-службі нагадали, що раніше митне оформлення природного газу, що транспортується на митну територію України для його зберігання в ПСГ, можна було проводити тільки в митному режимі «транзит». Також положеннями Митного кодексу України встановлено строки транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 добу.

«Такі умови не були економічно прийнятними для більшості іноземних газових трейдерів. Відтепер митне оформлення газу, який надходитиме з-за кордону для зберігання в українських ПСГ, здійснюється в режимі «митний склад», - пояснили в «Укртрансгазі».

У компанії відзначили, що в останні роки українські сховища обсягом 31 млрд куб. м завантажені всього на 50%. У зв'язку з цим оператор ГТС України пропонує надавати послуги зберігання іноземним трейдерам, в першу чергу, з сусідніх країн, де існує дефіцит газових сховищ - Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина і Молдова.

За даними прес-служби, ряд цих країн заявили про плани збільшення потужностей для зберігання газу, які вимагають значних інвестицій, тоді як Україна готова вже сьогодні надавати послугу зберігання за найменшою у всій Європі ціною близько EUR 0,4/МВт за цикл зберігання.

«Укртрансгаз», 100% якого належить НАК «Нафтогаз України», експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

Раніше «Укртрансгаз» отримав ліцензію на виробництво сонячної електроенергії.

Нагадаємо, раніше «Нафтогаз» оновив склад правління «Укртрансгазу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: