Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Насалик обіцяє, що в Україні будуть створені енергетичні картки

9 червня 2016 року міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик пообіцяв, що в Україні будуть створені енергетичні картки. «Я більше чим переконаний, я обговорював це і з міністром соціальної політики, і з віце-прем'єром, про те, що все-таки треба переходити на монетизацію. Але є великі застереження з того, а чи правильно використають ці кошти. Тому ми прийшли до ідеї, ми будемо створювати енергетичні карточки, і людина буде енергетичними карточками розраховуватись суто і виключно за енергоносії. І от скільки залишиться на карточці після сезону, ці кошти в готівці пропонується віддати тим людям, які економили свої затрати», – заявив Насалик (відео 24:33).
Виконано
Сказано 9 червня 2016 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=j9O68BT_n0E
  • Лист міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21 жовтня 2016 року
  • https://www.rbc.ua/ukr/news/kabmin-odobril-sozdanie-edinogo-reestra-poluchateley-1500459788.html
  • Лист Міненергетики від 13 лютого 2018 року
  • https://www.slovoidilo.ua/2018/05/17/novyna/ekonomika/hrojsman-ozvuchyv-terminy-monetyzacziyi-subsydij
  • https://ru.slovoidilo.ua/promise/47078.html
  • https://www.msp.gov.ua/news/16768.html

Результат

Відповідно до листа Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 21 жовтня 2016 року, питання запровадження енергетичних карток вирішується в рамках розгляду питання щодо монетизації субсидій.

27 грудня 2018 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати.

Монетизація відбуватиметься у три етапи. З 1 січня 2019 року участь у монетизації пільг і субсидій братимуть ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Субсидія від держави надходитиме на їх персональний обліковий запис в Ощадбанку. Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Тим сім’ям, які беруть участь у монетизації, не потрібно буде щомісяця сплачувати свій обов’язковий платіж окремо за кожен вид послуги. Держава через Ощадбанк сплачуватиме частину комуналки, в межах виділеної субсидії та соціальних норм, а субсидіанти доплачуватимуть другу частину рахунку.

З березня 2019 року уряд розпочав виплату субсидій готівкою тим громадянам, яким субсидію призначено у 2018 році. Першими «живі» кошти для оплати комунальних рахунків за лютий отримають пенсіонери, які отримують пенсію 4 березня. Тим, у кого є пенсійна картка, субсидія буде зарахована туди. Тим, у кого немає, додому принесе листоноша. Решта населення, яке не є пенсіонерами, зможе отримати свою монетизовану субсидію з 12 березня у будь-якому відділені Ощадбанку.

Гроші, які залишаться після оплати комуналки, домогосподарство може використати на власні потреби.

ВИСНОВОК: з березня 2019 року в рамках монетизації субсидій були запроваджені енергетичні картки/рахунки у вигляді облікових записів в Ощадбанку та пенсійних рахунків для пенсіонерів.