Таємний «пакт про ненапад» і «чорні лебеді» для Порошенка: Банкова готується до другого терміну

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

У команді Президента розуміють, що повторити результат 2014 року, а саме виграти вибори в першому турі, Петру Порошенку навряд чи вдасться, тому активно шукають вигідні для нього стратегії для переобрання на другий термін.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Курс на другий термін. Як створити інтригу навколо власного переобрання?» Спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Під час своєї прес-конференції Президент хоч і приховано, але дав зрозуміти, що обмежуватися першим терміном він не має наміру. Але поки що два терміни поспіль на президентському посту втримався тільки Кучма», - підкреслив політолог.

За словами експерта, поки переконливих конкурентів на пост Президента у Порошенка не з'явилося.

«Всі його опоненти, якщо вірити результатам останніх соціологічних опитувань, не мають над ним переваги в першому турі виборів. А ось у другому ситуація може змінитися не на його користь. Міцно утримує «срібло» майже у всіх соцопитуваннях щодо президентських симпатій серед громадян з 2015-го року Юлія Тимошенко. На третій позиції - Юрій Бойко», - розповідає Радчук.

За його словами, серйозні президентські амбіції, але без значного електорального ресурсу у Садового, Гриценка і Тягнибока.

«Здивувати виборців серед кандидатів-політиків можуть лідер партії «За життя» Вадим Рабинович і «правий» кандидат Дмитро Ярош. Реальні перспективи могли бути у Саакашвілі. Однак останній до старту передвиборної кампанії-2019 ще матиме низку обмежень, які відповідно до українського законодавства не дозволяють йому брати участь в гонках», - додав політичний експерт.

Ціна президентського слова: чому і як Порошенко маніпулює обіцянкамиЕксперт підбив підсумки третьої річниці президентства Петра Порошенка з огляду на виконання його обіцянок.

На його погляд, в першому турі для Президента жоден із заявлених конкурентів не складе загрози.

«Є ризики в другому турі у зв'язку з падінням рейтингів Президента. Тому найкращий вихід - шукати зручного конкурента», - зазначив він.

Як вважає фахівець, поки єдиним кандидатом, який може виграти вибори у Порошенка 2019 року залишається Тимошенко.

У зв'язку з цим, додав він, вивести її з гри потрібно буде вже в першому турі.

«Інтриги додає і та обставина, що сама Тимошенко може також піти ва-банк і почати заздалегідь домовлятися з конкурентами про об'єднання в ситуативний союз проти нинішнього Президента. Втім, якийсь таємний «пакт про ненапад» може бути підписаний і між командою чинного президента і «Опоблоком». Це зараз чи не єдиний стовідсотковий метод політичної нейтралізації кандидата Тимошенко вже в першому турі», - аналізує Радчук.

Справжнім «чорним лебедем» для Банкової може стати поява авторитетного кандидата, який не матиме негативного політичного бекграунду або взагалі будь-якого іміджевого шлейфа в політиці.

«Подібна ситуація - найгірший сценарій для всіх кандидатів, адже поява «несистемного» кандидата може змінити всі розклади в довгостроковій перспективі. Але очікувати появи «месії» марно, а середовище для зародження такого кандидата вкрай неоднорідна. До того ж Банкова заздалегідь подбала про такий сценарій, вміло запустивши у ЗМІ історію з попередніми «закритими» соцопитуваннями по найбільш рейтингових кандидатах на пост президента», - пояснює експерт.

Політолог припустив, що саме ефект втоми українців і тривалого очікування змін може зіграти злий жарт з Президентом напередодні його походу на другий термін.

«Несистемний» кандидат може дуже сильно привернути увагу «втомлених» від синдрому втрати надії українців. І схоже, що боротися з такими тенденціями - ще одна задача на наступні два роки для команди Президента», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Курс на другий термін. Як створити інтригу навколо власного переобрання?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: