Від президента до телеведучого. Політичний шлях Саакашвілі

Читать на русском

З еліти грузинської політики – в українську. Таким виглядав шлях колишнього президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в Україні. Однак після одеського «заслання» йому так і не вдалося конвертувати свій досить високий рейтинг у не менш високі державні посади (адже бути губернатором області, навіть такої, як Одеська – вочевидь замало для Саакашвілі).

Очолив 4-мільйонну Грузію Саакашвілі у 2004 році. Його результат був приголомшливим – на президентських виборах він набрав понад 96% голосів. Через 4 роки в країні відбулися дострокові вибори президента, але перемога політика вже була менш переконливою – 53,4%. Загалом Саакашвілі очолював країну протягом 9 років – до листопада 2013-го. У цей же час Саакашвілі активно підтримує революційні події в Україні (так само, як він це робив під час Помаранчевої революції). Давнє знайомство з Петром Порошенком згодом зробили його не просто іноземним соратником, а дуже близьким союзником вже всередині країни, де Саакашвілі на той момент користувався шаленим успіхом. П’ятий Президент України у 2013 році навіть призначив його своїм позаштатним радником.

Це відбулося в лютому 2014-го, а уже 29 травня Порошенко особисто вручив Саакашвілі паспорт громадянина України. 30 травня той офіційно став губернатором Одеської області. Це призначення, хоч і було прогнозованим (Одещину необхідно було втримати від сепаратистських «хитань», та й поруч – вибухонебезпечне Придністров’я, а екс-президента Грузії в проросійській позиції вже точно було не запідозрити), все ж здавалося проміжним етапом на шляху політика до високих урядових (а потім, хтозна, можливо, й президентського) кабінетів.

Однак сам Саакашвілі таку перспективу категорично заперечував. Це не завадило йому, після скандального звільнення з посади голови Одеської ОДА, стати обличчям «Антикорупційного руху», а згодом – заснувати партію «Рух нових сил» і навіть об’єднати її з «Волею», лідером якої є Юрій Дерев’янко. Втім, наразі це об’єднання гучно заявило про себе лише при створенні, а колишній грузинський президент тим часом реалізує свій політичний і ораторський талант на одному з популярних українських телеканалів, де веде власну програму «Інша Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: