Історія трьох років президентства Порошенка: яким було «життя по-новому»

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

При всіх складнощах і критиці однозначного результату немає: були спроби зробити крок вперед, але водночас не обійшлося й без помилок.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Антон Круть, підбиваючи підсумки третьої річниці обрання чинного Президента України.

Три роки життя по-новому

«Як би там не було, але безвіз – досягнення чинної влади. Понад те, ми отримали чотири транші МВФ. Це безпрецедентний в історії самого Фонду випадок. Тільки три країни доходили до такого етапу», - констатував експерт.

Однак, на його думку, якщо співвідносити надії, які покладалися на нову владу, з тим, що вийшло на практиці, – розчарування присутнє.

«Запроваджена система держзакупівель Prozorro, частково ухвалене нове законодавство, скажімо, щодо суспільного телебачення. Правда, останнє так і не запрацювало. Є зрушення у антикорупційному законодавстві, але не завжди це відображалося у практичних результатах. Запрацювали три антикорупційних органи. Але один з них, НАЗК, не працює належним чином, до САП є питання у громадськості, і тільки НАБУ намагається щось робити», - аналізує Круть.

Експерт підкреслив, що рух вперед є, але його недостатньо для позитивного результату загалом.

У 2016 році Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянкуУ 2016 році український Глава держави Петро Порошенко виконав 22% обіцянок. Зокрема, збільшив контрактну складову ЗСУ.

«Соціальна ситуація складна. Найбільш болюче питання – тарифи. Реформа ЖКГ звелася до того, що населенню підвищили тарифи. Єдиний плюс тільки в тому, що вже понад рік Україна не купує російський газ. Але авантюрна формула «Роттердам+» з оплати електроенергії нагадує, що ця галузь найбільш корумпована», - каже політолог.

Вважається, додав експерт, що майже всі українські олігархи зросли на газовому чи енергетичному ринку.

«Історія трирічного управління країною під керівництвом Порошенка показує, що тенденція ця не зломлена. Більше того, на цьому ринку процвітає тіньовий політичний вплив і тіньові капітали. Прорив не відбувся», - вважає Круть.

Модель Порошенка: скочування у авторитаризм

«Закривати очі на авторитарні тенденції в країні не можна. Безумовно, у нас режим не московського типу, але тільки через те, що немає такої кількості фінансових і силових ресурсів. Силова вертикаль в країні поділена між Президентом і його оточенням з одного боку та Арсеном Аваковим з іншого», - констатував фахівець.

На його думку, саме протиріччя всередині силової вертикалі стримують Україну від остаточного скочування в авторитарну модель.

Йшов третій рік війни

«Останнє, за що можна критикувати Президента, – це питання Донбасу. Так, ймовірно, початково були поступки з нашого боку. Так, Президент діяв непослідовно, коли погодився ввести блокаду ОРДЛО під тиском громадськості. Але варто враховувати умови, в яких Порошенко прийняв керівництво країною, а це фактично поразка під Іловайськом, Дебальцеве та підписання першого Мінська», - міркує він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що в найближчі чотири роки в Україні не буде позачергових виборівСказано 21 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Україна підписувала ці угоди з позиції сторони, що програла. Тому вимагати дипломатичного прориву, перебуваючи в позиції того, хто програв, не зовсім виправдано», - пояснює свою позицію експерт.

Головне – не допустити «другого фронту» в межах України

«Коаліція де-факто існує між групами Авакова і Порошенка. Це видно з поведінки фракцій у Раді і політичних рішень. Сьогодні це два головні політичні гравці у країні: і фінансово, і з точки зору владного ресурсу», - відзначив політолог.

За його словами, юридично у ВР коаліції не існує.

«Документально у ВР не підтверджена наявність 226 голосів. А оскільки голосів немає, то БПП і НФ користуються послугами фракцій і груп-сателітів, на кшталт Радикальної партії або «Відродження». Тим не менш, дочасні вибори навряд чи відбудуться. Порошенко тут чітко артикулював свою позицію і зробить все, щоб їх не було», - говорить Антон Круть.

Що чекає на Президента

«Усе, що обіцяв і не виконав Порошенко, як і те, що зроблено, відбивається на рейтингах влади: БПП, НФ і безпосередньо самого Президента. Рейтинги НФ опустилися до нуля, а позиції Петра Порошенка впали до 10 відсотків», - зазначив політичний експерт.

При цьому політолог додав, що останні рейтинги публікувалися ще в січні.

«Ймовірно, виходячи з того, що ситуація сумна, є негласне побажання їх не публікувати. Вже майже півроку публічних рейтингів немає. Але закрита соціологія свідчить про вкрай низькі показники влади», - уточнив він.

«Безумовно, Президент думає про другий термін. Це було артикульовано ще його радником Гринівим. Але перешкодою можуть стати низькі рейтинги та іміджеві втрати», - резюмував Антон Круть.

Нагадаємо, згідно з моніторингом «Слова і Діла», 2016 року Петро Порошенко виконав кожну п'яту свою обіцянку.

Загальний показник його відповідальності становить зараз 39%. Повний список обіцянок Президента доступний за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: