Климпуш-Цинцадзе: Україна відстає від графіку виконання угоди про асоціацію з ЄС

Читать на русском
Климпуш-Цинцадзе наголосила, що приведення норм українського законодавства у відповідність з законодавством ЄС в жодній із сфер повністю не сталося.

Україна відстає від графіку імплементації угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про це віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе сказала під час засідання Кабінету Міністрів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«Незважаючи на всі наші здобутки, ми відстаємо від графіка виконання угоди (про асоціацію між Україною та ЄС). І це відставання дуже значне. У вересні минулого року Україна імплементувала у своє законодавство із запланованих 130 актів права ЄС лише 26», - сказала віце-прем'єр-міністр.

Вона наголосила, що протягом трьох років функціонування Угоди про асоціацію з ЄС в тимчасовому режимі Україна в жодній сфері на 100% не привела законодавство у відповідність до норм ЄС.

«Наприклад, ми не виконуємо зобов’язань у сфері транспорту. Через протистояння різних груп інтересів у парламенті було відкликано євроінтеграційні законопроекти, які гарантували безпеку на дорогах. Соціальні та трудові права громадян також залишаються незахищені на відповідному рівні», - сказала вона.

Віце-прем’єр окремо наголосила, що не виконуються найбільш важливі блоки угоди, які покликані забезпечити як залучення інвестицій, так і підвищення прозорості, забезпечити належне функціонування ЗВТ.

«Мова в першу чергу йде про митні процедури. Ми маємо фрагментарні зміни і маємо законопроект, який враховує тільки окремі положення угоди», - додала Климпуш-Цинцадзе.

Климпуш-Цинцадзе пояснила, чому Україна не готова до членства в НАТОКлимпуш-Цинцадзе заявила, що наразі пріоритетом є досягнення критеріїв, стандартів НАТО, і саме на цьому Україна фокусується через всі наявні інструменти.

Втім, вона наголосила, що у виконанні угоди є і низка позитивних результатів: експорт товарів до ЄС зріс на 25% (у I кварталі 2017-го), ухвалені низка євроінтеграційних актів в енергетиці, державних закупівлях, сфері охорони довкілля.

Крім того, скасовані 12 тисяч ДСТУ, приведені до норм ЄС практично всі технічні регламенти, ухвалені закони про відкритість даних тощо.

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що приведення норм українського законодавства у відповідність з законодавством ЄС в жодній із сфер повністю не сталося.

Як відомо, сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) ратифікував угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Також прем'єр Володимир Гройсман розповів, як асоціація з ЄС вплине на роботу українського уряду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: