Асоціація Україна-ЄС: що стане «заспокійливим» для Нідерландів

Читать на русском
Марія Золкінаполітичний аналітик

Процес заблокували внутрішньополітична боротьба в Нідерландах і дії окремих партій. Та внаслідок дипломатичних дій ЄС зараз шанси на те, що рішення про асоціацію буде ратифіковано, надзвичайно високі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила політичний аналітик Марія Золкіна, аналізуючи заяву про те, що сенат Нідерландів готовий підтримати асоціацію України з ЄС.

«Зараз готові голосувати «за» навіть представники християнських демократів, які відкрито виступали проти асоціації. На це й був розрахунок прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте – голосування не за партійним принципом, а за принципом персональної готовності депутатів. Україні вигідна така гнучкість позицій. Ті ж християнські демократи не висловлюються «за» як партія, оскільки їхні консервативно налаштовані виборці – проти ратифікації. Тому вони зіграли зі своїм електоратом в одну гру – як партія, а їх окремі депутати – в іншу, і дадуть голоси, яких бракує», - пояснює аналітик.

За її словами, є висока ймовірність того, що процес голосування буде розблоковано.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

«ЄС зіграв грамотно. Вдалося узгодити ряд моментів, зокрема, щодо страхів європейців з приводу надання Києву військової допомоги і членства України в ЄС. Таких речей угода й без того не передбачала, але важливо, що це зайвий раз погоджено у новому документі. Євросоюз зумів запропонувати владі Нідерландів формулу, яка її влаштувала, «заспокійливе» для їхнього електорату у вигляді документа, що його влада цієї країни зможе показати своїм виборцям і сказати: «Того, чого ви боялися, Україна не отримає», - пояснює Золкіна.

Водночас аналітик нагадала: якщо позитивне голосування у сенаті Нідерландів не відбудеться - угоду про асоціацію України з ЄС буде заблоковано.

«Це вдарить по всіх напрямках: політичному, правовому співробітництву у здійсненні в Україні виборчої і конституційної реформ, по економічних відносинах: буде припинена робота зони вільної торгівлі», - додала вона.

Однак, на її погляд, на цей час з високим ступенем імовірності угоду буде ратифіковано.

«Дипломатичного кроку у вигляді окремого документа, що стосується факторів, яких побоювалися в Нідерландах, має вистачити для того, аби Україні сказали «так», - резюмувала Марія Золкіна.

За попередньою інформацією, 30 травня сенат Нідерландів (верхня палата парламенту) може підтримати Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом, після чого уряд цієї країни зможе ратифікувати документ.

Детальніше про реакцію міжнародної спільноти на проблему ратифікації асоціації Україна-ЄС – у матеріалі «Референдум в Нідерландах. Підсумки і реакція світу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: