Відключення гарячої води влітку: як шантажує «Київенерго» і чи підвищать ціни на воду для населення

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

«Київенерго» апелює до своїх збитків, але чи є вони насправді – залишається під питанням. Справа в тому, що якби компанія дійсно несла серйозні збитки, то мажоритарний власник давно її продав.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи недавню заяву гендиректора «Київенерго» Олександра Фоменка про те, що подача гарячої води влітку недоцільна, та інформацію фіндиректора компанії Тетяни Грязнової, яка заявила, що збитки «Київенерго» з гарячого водопостачання у 2016 році склали 620 млн грн.

«Не виключено, що «Київенерго» значною мірою лукавить і спеціально робить інформаційні вкидання, створюючи підґрунтя для підвищення тарифів. Не хочете підвищити, тому що Київрада займає негативну позицію з цього приводу, як і споживачі, – тоді чекайте відсутності гарячої води», - пояснює Гончар.

На його переконання, риторика «Київенерго» сприймається як прихована форма шантажу Київради і суспільства в цілому.

«Тим паче що «Київенерго» це дуже вигідно на тлі аварій. Апелюватимуть до того, що потрібні великі обсяги інвестицій, щоб привести енергетичне господарство в порядок. Однак куди йшли кошти, які «Київенерго» отримувало від споживачів? Якби цим питанням зайнялася об'єктивна комісія, думаю, ми б дізналися про суми, які виводилися в офшори», - міркує експерт з енергетичних питань.

Підвищення тарифів – латання дірок, яке восени може вартувати владі соціального вибухуЕкс-міністр палива та енергетики пояснив, до яких наслідків може призвести політика підвищення тарифів на комунальні послуги.

За його словами, такі заяви спрямовані на вимивання коштів з кишень споживачів шляхом підвищення тарифів.

«Це початок їхньої інформаційної кампанії. В результаті або їм підуть назустріч і підвищать тарифи, або станеться припинення чи обмеження подачі гарячої води. Це незаконно, але знайти обґрунтування завжди можна. І «Київенерго» його знайде за бажання», - зазначив Гончар.

Експерт підкреслив, що споживачам варто йти шляхом зменшення залежності від монополіста.

«Потрібно думати над енергоефективними моделями тепло - і водопостачання на рівні ОСББ. Як би там не було, незалежно від того, хто є і хто буде завтра власником «Київенерго» - це монополіст, і схема його дій не зміниться», - резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, з 12 травня для населення холодна вода подорожчала на 14,7% і коштуватиме 15,79 грн. за один кубометр.

У КМДА пояснили, що тариф на холодну воду підвищено у зв'язку з ростом вартості реагентів для її очищення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: