У КМДА пояснили, чому підвищили тарифи на холодну воду

Читать на русском
Зростання тарифів на холодну воду і водовідведення обумовлено збільшенням вартості реагентів для очищення води.
Підвищення тарифів на воду

Зростання тарифів на холодну воду і водовідведення обумовлено збільшенням вартості реагентів для очищення води.

Про це повідомляє «Слово і Діло», посилаючись на прес-службу КМДА.

Відзначимо, що в Києві з 12 травня набули чинності нові тарифи на холодну воду і водовідведення. Кияни будуть платити за холодне водопостачання на 23,3% більше (на 1,6 грн) – 8,44 грн/куб. м, а на водовідведення – на 6,1% більше (на 0,43 грн) - 7,36 грн/куб. м.

Нарахувань менше – тарифи вищі: чому ситуація із субсидіями може ускладнитисяНезалежний експерт з енергетичних питань пояснив, чому ситуація довкола отримання субсидій може ускладнитися.

«12 травня набули чинності нові тарифи на холодну воду і водовідведення... Основною причиною такого рішення є необхідність підтримання безперебійного водопостачання та водовідведення у столиці та області в умовах подорожчання основних складових тарифу», - пояснили в КМДА з посиланням на «Київводоканал».

Зокрема, з серпня минулого року на 146% зросла вартість реагентів, що використовуються «Київводоканалом» для підготовки питної води та очищення стоків. Паливно-мастильні матеріали, необхідні для роботи техніки, подорожчали на 27%. А розмір сплачуваних підприємством податків та зборів зріс на 94%.

«Ще одна складова тарифу - оплата праці співробітників. Як відзначають в «Київводоканалі», за 9 місяців середня зарплата в столиці зросла на 19%. У сфері промисловості вона вже давно перевищила 10 тис. грн. У «Київводоканалі» у другій половині 2016 р. її розмір становив 6,825 тис. грн. На підприємстві відбувається загрозлива тенденція, коли з-за неконкурентною оплати йдуть унікальні технічні фахівці, яких немає ким замінити. Збільшилися витрати на охорону праці», - пояснюють у КМДА.

У той же час, у першому кварталі поточного року вартість електроенергії дещо зменшилася, що також вплинуло на нові тарифи на холодну воду і водовідведення в бік зменшення.

Існує тенденція до зменшення обсягів водоспоживання населення за рахунок встановлення лічильників та економії, однак витрати підприємства на утримання господарства та забезпечення виробничих процесів постійно зростають. При цьому слід враховувати і постійне недоотримання коштів від недобросовісних споживачів, які ухиляються від оплати послуг.

Нагадаємо, що в Україні з 1 травня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України про зниження соціальних нормативів на використання теплової енергії, електрики і газу, які встановлюються для розрахунку розміру субсидій для населення.

А «Укрпошта» відновила прийом платежів за комуналку без комісій.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: