Нарахувань менше – тарифи вищі: чому ситуація із субсидіями може ускладнитися

Читать на русском
Володимир Саприкінексперт у сфері енергетики

Доволі дивно, що міністр озвучує подібні заяви. Робити зараз будь-які прогнози немає сенсу, поки невідомі ціни на нафту і газ перед новим опалювальним сезоном.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви, за словами якого, різкого зростання тарифів в Україні більше не буде, що дасть змогу скоротити число одержувачів субсидій на третину до початку 2018 року.

«Якими будуть ціни на нафту, а відповідно - і на газ, невідомо. На це впливає багато факторів. Зокрема, розвиток подій на Близькому Сході, в Сирії. Зараз там ситуація складна. Якщо вона продовжить погіршуватися, це може спричинити зростання ціни нафти в кінці поточного року. А це буде означати стрибок цін на природний газ. Тому неможливо стверджувати, що у нас відбудеться скорочення кількості одержувачів субсидій, або називати конкретні тарифні параметри», - пояснює Саприкін.

Яка частка пенсії йде на комуналку?«Слово і Діло» склало інфографіку про те, яку частину пенсії самотнього пенсіонера забирає щомісячна оплата комунальних платежів за умови, що він проживає в невеликій однокімнатній квартирі.

Більш того, додав він, одержувачів субсидії може стати ще більше після введення «газової» абонплати для населення.

«Єдина можливість ввести абонплату без серйозних наслідків - кардинально зменшити ціну на газ, а значить, на опалення і гарячу воду. Перед початком наступного опалювального сезону, коли стане зрозумілою ціна на нафту, можна буде провести перерахунок тарифів, пов'язаних із природним газом. І тільки на підставі цих даних можна буде робити висновки про субсидії», - проаналізував Володимир Саприкін.

Додамо, в березні цього року віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що в опалювальному сезоні-2017 року критерії для отримання субсидій не зміняться. Рейтинг відповідальності і всі обіцянки чиновника доступні за посиланням.

Скільки українці витрачають на оплату комунальних платежів - «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Яка частина пенсії йде на комуналку?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: