Підвищення тарифів – латання дірок, яке восени може вартувати владі соціального вибуху

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Криза неплатежів населення за енергоносії виникає вже не вперше. Але сьогодні люди вже просто не мають змоги платити по рахунках через бідність. Нове підвищення тарифів може стати останньою краплею.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, оцінюючи рішення про підвищення тарифів на воду.

«Є показники загальної заборгованості усіх споживачів перед «Нафтогазом», які просто жахливі. Найгірше, що їх немає чим компенсувати. Нам хотіли довести, що НАК «Нафтогаз» отримує прибуток, але прибуток цей – паперовий. Тому що коли підприємства, комунальна сфера заборгували такі астрономічні цифри – це значить, що грошей в економіці вже немає. Реальні гроші можна взяти тільки з населення. Притому не з отримувачів субсидій, а з умовного середнього класу, якого у нас уже майже не залишилося», - пояснює спеціаліст.

За його словами, коли об'єктивні оцінки фінансового становища населення і економіки свідчать, що підвищувати тарифи вже немає куди, а нам пропонують саме такий шлях – це схоже на латання «дірок».

Пенсії і комунальні тарифи: що зростає швидше?З 1 травня в Україні зросли соціальні стандарти, проте радість українців тривала недовго, адже практично паралельно з цим відбулося планове підвищення тарифів на холодну воду та газ.

«Здається, в уряді гадають: мовчать мільйони працюючих, кожен з яких годує двох пенсіонерів, – і далі будуть мовчати. Ситуація вкрай складна. А політики беруть тайм-аут, йдуть на канікули, щоб не ганьбитися, бо реально не можуть підійти до проблем, які стосуються Президента, прем'єра і топ-10 олігархів. Це все наростає, як снігова лавина», - міркує Гудима.

На його погляд, негативні наслідки такої страусячої політики влади почнуть даватися взнаки із жовтня-листопада цього року.

«Минулорічну лавину зростання тарифів Україна пережила. Підвищити виплату бюджетнику на пару сотень, а потім забрати у людей мільярди – хибний шлях. Знаємо з історії, як українці довго терпіли, але потім це закінчилося революціями. Соціальний вибух з початком нового опалювального сезону не виключений», - резюмував Олександр Гудима.

Чи стало меншим комунальне навантаження на пенсію українців – читайте в матеріалі «Пенсії і комунальні тарифи. Що зростає швидше?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: