Вплив «вінницьких» і старт купівлі землі: чому пішов Кутовий і що відбувається в МінАПК

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Уряд намагається подати ситуацію з відставкою Кутового як таку, що не виходить за межі європейської практики. Але насправді своїм відходом цей міністр зруйнував ілюзію, ніби в кабінеті Гройсмана все добре.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи відставку глави Мінагрополітики Тараса Кутового.

«Гройсман кілька разів наполягав на тому, що жодних перестановок в уряді не буде. Проте Кутовий пішов. Це свідчить про те, що перестановки вже почалися. І відставка Кутового – перший дзвоник», - констатував Якубін.

Експерт відзначив і те, що відставка Кутового була підозріло швидко прийнята прем'єром.

«Якщо порівнювати з відходом глави Нацбанку Гонтарєвої - то її відставка ніяк не отримає логічного завершення. А у цьому разі все дуже швидко відбулося на засіданні Кабміну», - підкреслив політолог.

На його погляд, це може бути пов'язано з конфліктом особистих інтересів.

«Зараз Мінагрополітики позбулося впливу на ресурси, які мало в розпорядженні до того. Наприклад, «Укрспирт». Більшість держпідприємств, що були ресурсним кістяком цього міністерства, опинилися поза контролем профільного міністра. Також не виключено, що відставка Кутового може бути пов'язана з його особистим конфліктом із керівником уряду щодо земельної реформи і питання контролю над процесом продажу землі», - міркує політичний експерт.

Скількох обіцянок дотримав Кутовий за час роботи на посаді очільника Мінагрополітики?Уряд прийняв відставку міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового: «Слово і Діло» проаналізувало рівень виконання даних ним обіцянок.

На його думку, відставка Кутового засвідчила, що механізм підготовки до продажу сільгоспземель дійсно введено в дію.

Як зазначив експерт, виконувати обов'язки міністра буде його перший заступник Максим Мартинюк.

«Він із групи, яку називають «вінницькою». Таким чином, прем'єр-міністр отримує вплив ще на одне міністерство. Кутовий став заручником ситуації. Розуміючи, що від нього мало що вже залежить в міністерстві, він міг вирішити, що краще піти, ніж бути «весільним генералом» і відповідати за речі, які, можливо, готуються. Це може означати, що дійсно ведеться підготовка до продажу землі. Причому, ймовірно, у не надто прозорий спосіб», - не виключає Олексій Якубін.

За даними «Слова і Діла», загальний рівень відповідальності екс-міністра Кутового становить 26%.

Яких успіхів досяг чиновник на міністерській посаді, а які його рішення були провальними - в матеріалі «Скількох обіцянок дотримав Кутовий за час роботи на посаді очільника Мінагрополітики?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: