Земельна реформа: міфи про скасування мораторію на продаж землі

Читать на русском
Анатолій Мірошниченкопрофесор кафедри аграрного та земельного права

Запровадження мораторію було величезною помилкою. Звернення до Конституційного суду – позитивний крок. Є сподівання, що КС визнає неконституційним положення пунктів 14, 15 розділу Х Земельного кодексу України, які, власне й запроваджують мораторій.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив професор кафедри земельного та аграрного права КНУ ім. Тараса Шевченка, член Вищої ради правосуддя, експерт із земельного права Анатолій Мірошниченко, оцінюючи подання групи народних депутатів до Конституційного суду щодо скасування мораторію на продаж землі.

«У тому, що мораторій суперечить Конституції Україні, я не маю жодних сумнівів. Але річ у тім, що питання відкриття ринку землі та скасування мораторію на продаж землі вже увінчали певними міфами», – зауважив Мірошниченко.

Міф №1. Скасування мораторію – крок до тіньового ринку

«Дедалі частіше поширюють тезу про те, що скасування мораторію створить тіньовий ринок. Але тіньовий ринок існує саме зараз, коли діє мораторій. І сьогодні можна передати ділянку сільгосппризначення, але ціна відчуження не буде справедливою. Різниця між справедливою ціною та тим, що отримає власник, осяде в кишенях посередників чи юристів, тих, хто буде забезпечувати відчуження. Тому зняття мораторію – крок на зустріч семи мільйонам власників земельних паїв, про яких буцімто дбають політики, коли ведуть мову про необхідність існування мораторію», – розповів експерт.

Міф №2. Після скасування мораторію землю скуплять за безцінь

«Після скасування мораторію ціна не буде надто високою, але поступово зростатиме. Проте без відкриття ринку ціна зростати взагалі не почне. Якщо хтось апелює до того, що за час існування мораторію зросте ціна, то цього не станеться. Те, що спершу ціна буде низькою, є невідворотним. Інша річ, що кожен власник сам може вирішити, чи продавати за цією ціною», – пояснив фахівець.

Мораторій на продаж сільгоспземель: історія питання«Слово і Діло» проаналізувало історію питання зі скасуванням мораторію на продаж сільськогосподарських земель, що діє в Україні з 2001 року.

Багато тих, хто згоден продати задешево, вимушені так робити через певні життєві обставини. За підрахунками, близько мільйона первісних власників земельних часток просто не дожили до зняття мораторію.

«Розмови про те, що зараз ціна невелика, а потім вона зросте, тому потрібно зберігати мораторій, є просто аморальними. Людина могла забезпечити старість чи вирішити нагальні проблеми зі здоров’ям, продавши землю, але її цієї можливості позбавили», – підкреслив Мірошниченко.

Міф №3. Велику частину земель дуже швидко скуплять агрохолдинги

«Агрохолдинги не будуть складати істотну частку тих, хто буде серед перших покупців землі. Середній розмір земельної частки паїв в Україні складає близько чотирьох гектарів. Якщо накласти цю цифру на опитування, кількість тих, хто сьогодні готовий продати ділянку, – це невеликий відсоток, цифра, більша за 12%, мені не зустрічалась – отримаємо «мозаїку» з ділянок середнім розміром 4 гектари. Агрохолдинги це не цікавить, їм потрібні великі масиви», – наголосив він.

Міф №4. Українські землі почнуть масово скуповувати іноземні інвестори

«Китайці, арабські шейхи, які сидять та чекають, поки в Україні знімуть мораторій, щоб купити в нас землю сотнями тисяч гектарів – вигідна лякалка. Цього не станеться з вищеназваних причин», – переконаний Мірошниченко.

Якщо говорити про монополізацію, то сьогодні вона має місце, просто земля сконцентрована в монополістів (у т. ч. тих самих агрохолдингів) на праві оренди, а не на на праві власності. Агрохолдинги використовують сотні тисяч гектарів сільгосппризначення.

«Зняття мораторію – один із факторів, який допоможе боротися з монополізацією. Першими покупцями будуть переважно невеликі фермери, які будуть згодні та спроможні вести інтенсивне господарство на порівняно невеликих площах земель. Отже, зняття мораторію – засіб боротьби з монополією. Ситуація протилежна до тих міфів, що поширюються», – вважає спеціаліст.

До того ж, варто розуміти, що орендар ніколи не буде використовувати землю так само ощадливо, як це робить власник. Загалом, викликає подив сама постановка питання, за якою купівля землі в Україні іноземними інвесторами розглядається як негативне явище. Україна зараз дуже гостро потребує інвестицій, і не лише в грошовій формі, а й у формі технологій, знань та прийомів організації бізнесу.

«Є сподівання, що КС не буде зв'язаний політичною волею, а просто ухвалить правове рішення й визнає мораторій неконституційним», – резюмував Анатолій Мірошниченко.

Як чиновники проводили земельну реформу, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Мораторій на продаж сільгоспземель. Історія питання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: