ЄС планує до липня затвердити нові квоти для України – ЗМІ

Читать на русском
Більшість країн-членів ЄС не заперечують проти ухвалення списку преференцій у редакції, запропонованої Єврокомісією.

У Європейському Союзі планують затвердити нові автономні преференції для України до кінця червня, щоб встигнути до Саміту Україна-ЄС, який відбудеться в середині літа.

Про це «Європейської правді» розповіло джерело в Єврокомісії, передає «Слово і Діло».

Скількох обіцянок дотримав Кутовий за час роботи на посаді очільника Мінагрополітики?Уряд прийняв відставку міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового: «Слово і Діло» проаналізувало рівень виконання даних ним обіцянок.

Основна перешкода для цього - формування єдиної позиції Ради ЄС, де позиції істотно розходяться.

«У вересні минулого року розширення торгових квот для України затвердила Єврокомісія. Кілька тижнів тому - профільний комітет Європарламенту. Тепер необхідно, щоб визначився Рада ЄС, після чого ми перейдемо до тріалог», - зазначає чиновник.

Він уточнює, що Мальта, головуюча в ЄС у першій половині 2017 року, прагне завершити ці обговорення до кінця свого мандата.

Єврочиновник визнає - обсяги преференцій можуть бути суттєво переглянуті.

«Єврокомісія затвердила обсяг нових квот, проте в Європарламенті вирішили скоротити його, прибравши квоти на томати і пшеницю. У цій ситуації позиція Ради ЄС вирішальна - вона може привести як до повернення цих позицій в список преференцій, так і до додаткового його скорочення», - пояснив він.

Порошенко схвалив ратифікацію угоди про уникнення подвійного оподаткування з МальтоюДокумент є важливим кроком в напрямку розширення двосторонньої договірно-правової бази між Україною і Республікою Мальта.

За наявними даними, найбільшими противниками преференцій для України виявилися Угорщина і Польща, вважаючи їх загрозою для своїх агровиробників. Також противником запропонованого обсягу преференція є Франція, проте її позиція не така жорстка як у Угорщини та Польщі.

Нагадаємо, Єврокомісія пропонує надати Україні на 3 роки додаткову квоту на безмитний експорт 100 тис. Тонн пшениці (митна ставка ЄС - 95 євро за тонну), 650 тис. тонн кукурудзи (5,35 євро), 350 тис. тонн ячменю (93 євро ), 4 тис. тонн вівса (89 євро), 3 тис. тонн часнику (93 євро), 3 тис. тонн меду (митна ставка 17,3%). Також планується дати квоту на 500 тонн виноградного і яблучного соку (ставка на виноградний сік - 18,9% + 27 євро на тонну; на яблучний - 36,5% + 121 євро на тонну) і 5 тис. тонн сушених томатів (14, 4%). Однак в Європарламенті пропонують виключити з цього списку пшеницю і томати.

Як повідомлялося, Україна майже на 40% наростила аграрний експорт.

Відзначимо, що українські аграрії мають намір активізувати співпрацю з Аргентиною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: