Незмінна ЦВК: хроніка призначення нового складу Центрвиборчкому

Читать на русском

25 травня виповнюється третя річниця з моменту проведення позачергових президентських виборів, перемогу на яких здобув Петро Порошенко, а новий склад Центрвиборчкому все ще не обраний: «Слово і Діло» підготувало інфографіку про те, як увесь цей час розвивалася ситуація з призначенням нових членів ЦВК.

Епопея з обранням нових членів Центрвиборчкому триває вже майже три роки: новий склад ЦВК парламент мав обрати до початку червня 2014 року, однак ситуація досі не майже змінилась.

У червні 2014 року термін повноважень 12 з 15 членів Центральної виборчої комісії закінчився, проте ВР оперативно вилучила норму про заборону участі членів комісії в засіданнях після завершення їх 7-річних повноважень. Після цього ЦВК встиг провести вибори парламенту VIII скликання, місцеві вибори, кілька довиборів і продовжує роботу до призначення нового складу комісії.

Майже через два роки з моменту, як новий склад ЦВК повинен був почати роботу – в квітні 2016 року, депутати змогли, нарешті, висунути 30 кандидатур на заміщення посад членів Центрвиборчкому.

На розгляд Президента подали 24 кандидатури: 15 з них від БПП, 3 – від «Народного фронту» і по одній від «Радикальної партії Ляшко», «Самопомочі», «Батьківщини», «Опозиційного блоку», «Волі народу» і «Відродження».

У липні 2016 року Порошенко подав до Ради проект постанови про призначення членами ЦВК 11 осіб, проте на голосування питання так і не було поставлено спікером Андрієм Парубієм, а в БПП не виконали свою обіцянку знову внести ті ж кандидатури членів ЦВК до 20 травня 2016 року.

У квітні поточного року Парубій заявив, що дискусії в парламенті щодо кандидатів в члени Центрвиборчкому нарешті добігають кінця, однак вони не призначені й досі.

Нагадаємо, 15 травня керівник фракції «Народного фронту» Максим Бурбак і заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Олексій Гончаренко не виключили, що ВР проголосує за новий склад Центральної виборчої комісії до літніх канікул.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: