За сценарієм і без сенсацій: про що промовчав Президент? Підсумки прес-конференції

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Прес-конференція Президента України пройшла без сенсацій: на незручні питання Порошенко відповідав впевнено, а ЗМІ були досить компетентні і ставили найбільш актуальні питання.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Топ-5 тем, які так і не прозвучали на прес-конференції Президента» спеціально для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«За годину 57 хвилин Президент зміг відповісти на три десятки питань. Однак відчувався вакуум навколо кількох важливих тем, про які Президент цього року не згадував або згадав дуже обережно. Зокрема, нічого не сказано про зміну складу ЦВК. При цьому в червні буде три роки з дати закінчення повноважень більшості її членів, включаючи голову», - зазначив Радчук.

На його погляд, в тіні залишилася і реалізація судової реформи.

«Відкритим залишається питання створення Антикорупційного суду для розгляду особливо резонансних корупційних злочинів, скоєних високопосадовцями. Вироки й ефективна робота судової гілки влади – це те, чого так і не відчули українці. Тому слова Петра Порошенка щодо впевненого прогресу в судовій реформі поки звучать непереконливо», - вважає політолог.

За словами експерта, очевидно було, що Президент намагається уникати теми відносин із законодавчою гілкою влади і з його фракцією зокрема.

«Неперсональні голосування, відсутність нардепів у сесійній залі під час важливих голосувань, заміна Гриніва і відсутність коаліційної більшості – ці проблеми залишилися без належного пояснення з боку Президента», - уточнив політичний експерт.

Прес-конференція Порошенка-2017: що пробував приховати і про що не сказав ПрезидентДиректор Українського інституту аналізу та менеджменту політики оцінив прес-конференцію Президента України як порожню.

На думку політолога, останнім часом в оточенні Президента уникають теми парламентської більшості.

«У разі виникнення будь-якого конфлікту нестабільність коаліції призведе до тривалої парламентської кризи, яка може закінчитися достроковими виборами. Тому в АП намагаються не виносити проблемні питання в публічну площину», - підкреслив Радчук.

Також, уточнив він, не пролунало важливе питання – коли відбудуться довгоочікувані зміни у виборчому законодавстві.

При цьому, як зауважив експерт, Президент уникнув важливої теми – спрощення процедури імпічменту.

«У статті 111 Конституції України механізм процедури імпічменту Президента прописаний, але через його недосконалість достроково відправити главу держави у відставку – завдання майже нереальне», - каже політолог.

Раніше, за його словами, Петро Порошенко охоче говорив на цю тему - навіть коли вже був обраний на пост Президента.

«Більше того, Президент неодноразово наголошував, що необхідне запровадження реальної процедури імпічменту – своєрідний запобіжник від можливого революційного шляху зміни влади. Але чи вдасться главі держави піти на такий сміливий крок зараз – питання, яке поки що залишається без відповіді», - резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Топ-5 тем, які так і не прозвучали на прес-конференції Президента»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: