Реверанси Білого дому: за яких умов США зважаться тиснути на РФ і дати зброю Україні

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог

Стратегія США відносно України остаточно ще не відпрацьована. Позиція українського МЗС – це швидше намагання видати бажане за дійсне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Михайло Дяденко, оцінюючи заяву очільника МЗС України Павла Клімкіна про те, що США готові тиснути на РФ і мають низку важливих ідей для впливу на Росію щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

«Трактування МЗС – скоріше ретроспектива з огляду на дипломатичні реверанси з боку США. Так, Вашингтон висловився про готовність підтримувати і допомагати Україні, але щодо практичних кроків, то в адміністрації Трампа вони ще не напрацьовані», - міркує Дяденко.

Як вважає експерт, ближчим часом Трамп може почати узгоджувати свою позицію з європейськими політиками відносно того, як діяти в українському питанні.

Яка західна зброя допоможе УкраїніЖурналіст Денис Попович розповів, яка летальна зброя, поставлена західними партнерами, могла б допомогти в захисті українського суверенітету.

«Ймовірно відбудеться певне розділення. Зокрема, щодо першочерговості кроків по Донбасу. Вже тоді буде зрозумілою позиція і кроки США», - припустив політолог.

На його переконання, якщо ескалації на Донбасі не буде, США не чинитимуть тиск на РФ. У іншому ж разі Америка може почати більш активно допомагати Києву у військовій сфері.

«Для України питання навіть не в летальній зброї. У нас величезне відставання в засобах радіозв’язку, безпілотниках, набоях. У розвитку польової медицини ми залишилися якщо не в кам’яному віці, то близько до нього відносно світового рівня. Можливо через треті країни США зможуть постачати певні технології. Проте надсучасну летальну зброю Україні навряд чи дадуть», - констатував політичний експерт.

«Окрім військової, для України важлива фінансова допомога, а це питання довіри до українських політиків, яку США майже втратили», - резюмував Михайло Дяденко.

За підсумками переговорів з главою українського МЗС американська сторона пообіцяла Україні «непохитну підтримку».

Детальніше про те, яке обладнання із США дійсно може посилити армію України, – в матеріалі «Яка західна зброя допоможе Україні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: