У Польщі обіцяють відновити пам'ятник УПА після розкопок

Читать на русском
У польському Інституті національної пам'яті зробили заяву з приводу демонтованого пам'ятника УПА.

Могилу вояків УПА може бути впорядковано на кладовищі у Грушовичах після проведення відповідних археологічних досліджень і підтвердження, що в цьому місці справді є останки українців.

Про це йдеться в офіційній заяві Інституту національної пам'яті Польщі, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Польська сторона неодноразово підкреслювала в кореспонденції з українськими партнерами, існуючий з 1994 року об'єкт на кладовищі в Грушовічах потрібно розібрати, щоб провести археологічні дослідження, що мають на меті підтвердити наявність людських останків під пам'ятником, а могила могла б бути упорядкована Міжвідомчою комісією (Україна – Ред.) у співпраці з польською стороною та підлягала б юридичний захист з боку польської держави. Ми і надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні», – йдеться в заяві.

У той же час, польська сторона «з подивом» сприйняла інформацію Українського інституту національної пам'яті, у відповідь на демонтаж пам'ятника в Грушовічах українська сторона припинить процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України і надання дозволів на проведення робіт з пошуку поховань та порядок польських місць пам'яті в Україні.

Нагадаємо, у Мінкульті Польщі зробили заяву щодо демонтованого пам'ятника УПА.

Раніше у Польщі знову зруйнували пам'ятник воїнам УПА.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: