«Зухвала провокація» навколо УПА: чому псуються відносини між Україною та Польщею

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Поляки, як і українці, свого часу чимало постраждали від сусідів: досить сказати, що цю країну тричі ділили. Як і ми, наші західні сусіди безпосередньо знайомі з поняттям «посттравматичний синдром». Але, попри схожі моменти, все ж ми різні нації і маємо право на власне бачення історії. Та відмінності не повинні ставати на заваді добросусідським стосункам, як би до того не підштовхувала нас третя сторона.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав політолог Віктор Каспрук, оцінюючи інцидент, який стався поблизу Перемишля через руйнування польськими націоналістами пам'ятника воїнам УПА.

«Слід розуміти, що сусідня країна досить щільно наповнена російськими «агентами впливу», і для РФ дуже важливо, щоб Польща перестала бути дружньою до України. Для цього робиться багато, в тому числі - подібні провокації», - пояснив інцидент експерт.

Щоб вийти з цієї ситуації з найменшими втратами з обох сторін, на його переконання, буде краще відмовитися від взаємного нагнітання емоцій і не перетворювати явну провокацію в гучний скандал.

«Адже якщо почнемо діяти за принципом «зуб за зуб», то далеко зайдемо. У ситуації збройного протистояння на Донбасі будь-який наш крок і заява повинні бути ретельно зважені», - міркує експерт.

Волинська трагедія: експерт розповів, як не допустити погіршення відносин із ПольщеюПолітолог проаналізував рішення польського Сейму про визнання Волинської трагедії геноцидом.

«У свою чергу, нашим сусідам варто чітко усвідомлювати: якщо впаде Україна, то за той чи інший час впаде і Польща. Це перевірено історичним досвідом. Тому різкі дії зараз не потрібні жодній зі сторін», - резюмував Віктор Каспрук.

Наприкінці березня Міністерство закордонних справ України отримало ноту протесту від Польщі через обстріл генконсульства сусідньої держави в Луцьку. Зараз же Україна направила ноту до МЗС Польщі через плюндрування пам'ятника УПА.

Раніше минулого року між країнами розгорівся скандал через те, що Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: