«Зухвала провокація» навколо УПА: чому псуються відносини між Україною та Польщею

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Поляки, як і українці, свого часу чимало постраждали від сусідів: досить сказати, що цю країну тричі ділили. Як і ми, наші західні сусіди безпосередньо знайомі з поняттям «посттравматичний синдром». Але, попри схожі моменти, все ж ми різні нації і маємо право на власне бачення історії. Та відмінності не повинні ставати на заваді добросусідським стосункам, як би до того не підштовхувала нас третя сторона.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» нагадав політолог Віктор Каспрук, оцінюючи інцидент, який стався поблизу Перемишля через руйнування польськими націоналістами пам'ятника воїнам УПА.

«Слід розуміти, що сусідня країна досить щільно наповнена російськими «агентами впливу», і для РФ дуже важливо, щоб Польща перестала бути дружньою до України. Для цього робиться багато, в тому числі - подібні провокації», - пояснив інцидент експерт.

Щоб вийти з цієї ситуації з найменшими втратами з обох сторін, на його переконання, буде краще відмовитися від взаємного нагнітання емоцій і не перетворювати явну провокацію в гучний скандал.

«Адже якщо почнемо діяти за принципом «зуб за зуб», то далеко зайдемо. У ситуації збройного протистояння на Донбасі будь-який наш крок і заява повинні бути ретельно зважені», - міркує експерт.

Волинська трагедія: експерт розповів, як не допустити погіршення відносин із ПольщеюПолітолог проаналізував рішення польського Сейму про визнання Волинської трагедії геноцидом.

«У свою чергу, нашим сусідам варто чітко усвідомлювати: якщо впаде Україна, то за той чи інший час впаде і Польща. Це перевірено історичним досвідом. Тому різкі дії зараз не потрібні жодній зі сторін», - резюмував Віктор Каспрук.

Наприкінці березня Міністерство закордонних справ України отримало ноту протесту від Польщі через обстріл генконсульства сусідньої держави в Луцьку. Зараз же Україна направила ноту до МЗС Польщі через плюндрування пам'ятника УПА.

Раніше минулого року між країнами розгорівся скандал через те, що Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: